MCI kan nu lægge frugt i dvale i 45 dage

Maersk Container Industry har opfundet nye metoder til at fragte visse frugter i op til 45 dage ved at lægge dem i dvale. Dermed kan frugtavlere nå nye markeder, siger general manager i MCI, Anders Gamborg Holm, til ShippingWatch.

45 dage. Så lang tid kan en af Maersk Container Industry's (MCI) nye Star Cool CA-kølecontainere transportere visse fødevarer, uden at de bliver fordærvede. Det er op til 50 pct. længere tid, end det tidligere har været muligt, og det åbner op for, at frugtproducenter kan sælge varer til helt nye markeder og selvsagt, at MCI kan sælge flere containere.

"Vi har arbejdet med at lave nye systemer, der kontrollerer ventilation og atmosfæren inde i containerne. Det betyder, at frugt og grønt kan holde sig længere. Det vil åbne nye markeder op, fordi varer kan komme til og fra steder, de ikke tidligere kunne. Sådan noget kan betyde noget for vores salg, fordi det genererer nye volumener," siger Anders Gamborg Holm, general manager i salgs- og marketingafdelingen i MCI, til ShippingWatch.

Den klassiske måde at holde temperaturen nede i en kølecontainer var at sørge for, at containeren modtog en vis mængde frisk luft hele tiden, samtidig med at indholdet blev kølet ned. Den type ventilation gjorde det muligt at transportere indhold i en kølecontainer i 30 dage.

"Den gammeldags måde svarer til at have air condition tændt i din bil og køre med vinduet åbent - det gør man jo heller ikke. Så det virker måske som en ændring, der er lige ud ad landevejen, men det er bare ikke normalt i vores industri," siger Anders Gamborg Holm om det automatiske ventilationssystem, AV+.

AV+systemet tilpasser ventilationen mere præcist og skaber bedre forhold for varerne samt energibesparelser.

”Hvis eksempelvis bananer bliver transporteret ved ca. 13 grader og det er 30 grader varmt udenfor, så vil man gerne undgå at lukke al den varme luft ind.

Foto: MCI
Foto: MCI

Det kan man gøre på den her måde,” siger Anders Gamborg Holm.

Den udvidede model

Det der virkelig ses som fremtidens kølecontainer hos MCI er den udvidede model af Star Cool-kølecontaineren nemlig Star Cool CA. CA står for Controlled Atmosphere, og som navnet antyder, styrer den atmosfæren inde i kølecontaineren.

Frugt 'respirerer', hvilket betyder, at varen optager ilt og producerer CO2. Alt efter hvilken frugt, der er tale om, kan den tåle forskellige niveauer af CO2, sådan at en banan eksempelvis kan tåle fem pct. CO2.

"Det, vi så gør med CA, er at lukke containeren fuldstændig og lade frugten respirere, indtil CO2-niveauet er det helt rigtige. Når CO2-niveauet får lov at stige, så falder ilt-niveauet, og så modner frugten langsommere. Vi lægger dermed lasten i dvale på en helt naturlig måde," siger Anders Gamborg Holm.

"Star Cool CA kan mere præcist styre niveauerne for ilt og CO2, fordi vi bruger et friskluftmodul og et CO2-filter. Man tager eksempelvis bananer ind i en container, og så vil de begynde at respirere og optage ilt samtidig med, at de producerer CO2. Så når CO2-niveauet når op på fem, begynder friskluftfilteret at køre og filtrere CO2 ud af containeren. Det vil sige, at ilt-niveauet får lov at falde ned til tre pct., og CO2-niveauet bliver ikke højere end fem. Hvis du samtidig har en temperatur på 13 grader, er det et optimalt miljø til transport af bananer," siger Anders Gamborg Holm.

Den kontrollerede atmosfære gør det muligt at transportere eksempelvis bananer i 45 dage, så en bananproducent i Ecuador kan transportere sine varer til hele verden, hvor han tidligere måske kun kunne sælge til USA og Vesteuropa.

Billigere og mere simpelt

Det er som sådan ikke en ny ide at kontrollere atmosfæren i en container. Men ifølge MCI er deres model væsentlig billigere at bygge og vedligeholde end konkurrerende modeller, hvilket gør løsningen tilgængelig for langt flere kunder end tidligere.

"Star Cool CA har været brugt i tre år i Maersk Line, og i foråret begyndte vi at markedsføre produktet bredt og har også fået andre kunder til produktet. Der fandtes systemer før vores, men de har været så dyre, at det ikke har kunnet svare sig. Vores CA-teknologi er relativt simpel, og vi udnytter frugtens egen respiration," siger Anders Gamborg Holm.

At der er efterspørgsel efter produktet blev illustreret af en kontrakt, som MCI for nylig indgik med Hapag-Lloyd for 1.300 Star Cool kølecontainere, hvoraf 500 af dem var Star Cool CA-containere. En af rederiets to grunde til at give MCI kontrakten var netop Controlled Atmosphere-produktet, som rederiet har store forventninger til.

MCI sælger første reefer til stort europæisk rederi 

MCI i chilensk samarbejde om mere frugt til Europa 

Maersk Container: Tinglev ligger i den bedste tidszone 

Velkommen til containerlegepladsen i Tinglev 

Reefer-magtkamp rammer Maersk Container Industry 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også