ShippingWatch

EU-Kommissionen godkender Maersk Oil-salg til Total

A.P. Møller-Mærsk har fået grønt lys af EU-Kommissionen til at afhænde olieselskabet Maersk Oil til franske Total.

Foto: /ritzau/Claus Bonnerup

A.P. Møller-Mærsk har fået grønt lys af EU-Kommissionen til at afhænde olieselskabet Maersk Oil til franske Total. Det skriver kommissionen i et nyhedsbrev onsdag. Der var på forhånd sat en deadline for en afgørelse til fredag i denne uge.

I august kom det frem, at Maersk havde indgået en aftale med den franske konkurrent Total om at sælge Maersk Oil i en handel, som værdisatte olieselskabet til 7,45 mia. dollars, eller hvad der svarer til 46 mia. danske kr.

Med salget tog Maersk-gruppen for alvor hul på den udmeldte udskillelse af sine energiselskaber, som begyndte tilbage i september 2016, hvor det tidligere konglomerat blev delt i en transport- og energidivision.

I forbindelse med salget, understregede parterne, at Maersk Oil fortsat vil have en stærk dansk tilknytning.

"Total S.A. vil opretholde Maersk Oils stærke position i Nordsøen med betydelige baser i København og Esbjerg og med Danmark som operationsbase for Total S.A.s samlede aktiviteter i Danmark, Norge og Holland," skrev parterne i en børsmeddelese.

Maersk har modtaget en aktiepost på knap 3,5 pct. i Total som en del af betalingen, mens Total også har overtaget kortfristet gæld på 2,5 mia. dollars og alle nedlukningsforpligtelser på samlet 2,9 mia. dollars.

Flere godkendelser mangler

Maersk venter fortsat, at alle godkendelser er i hus, så salget kan gennemføres endeligt i løbet af første kvartal 2018.

Endnu udestår godkendelser fra flere markeder, hvor der er overlap mellem Maersk Oil og Totals aktiviteter. Maersk vil dog ikke selv fortælle, hvilke landes blåstempling, der mangler, før handlen kan blive endelig.

Allerede nu er det dog kendt, at Maersk Oils topchef, Gretchen Watkins, stopper i selskabet, når det overdrages til Total. Det oplyste Maersk i slutningen af september.

Gretchen Watkins har været hos Maersk Oil siden januar 2014. I første omgang var hun driftschef, og i oktober 2016 indtog hun chefstolen som afløser for Jakob Thomasen, der forlod Maersk-koncernen oven på dens strategiskifte væk fra oliesektoren.

Salg af Maersk Oil får brasiliansk godkendelse

Tabte Maersk-felter kan være nøglefaktor bag opkøb

Maersk Oil sælges til franske Total i milliardhandel

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere