Norsk centralbank tror på højere olieinvesteringer

Den norske centralbank, Norges Bank, hæver i en ny rapport sin tro på investeringerne fra oliesektoren. Især flere udbygningsprojekter får banken til at hæve niveauet.
Foto: /ritzau/Magnus Holm
Foto: /ritzau/Magnus Holm

Olieindustrien vil hæve sit investeringsniveau de kommende år. Sådan lyder det fra den norske centralbank Norges Bank, som i en ny rapport opjusterer sine forventninger.

Ifølge banken tyder det på, at investeringerne vil falde mindre i år, end man troede i sidste rapport fra juni måned i år. Her anslog Norges Bank et fald på 5 pct. i volumen, mens rapporten fra forleden ændrer den forventning til et fald på én pct. i volumen og 4,5 pct. i værdi fra 2016 til 2017.

"Igangsættelsen af en række nye udbygningsprojekter vil trække investeringerne op fremover. Vi anslår, at investeringsvolumen vil stige med omkring 1 pct. i 2018 og med totalt 11 pct. fra 2018 til 2020," skriver Norges Bank i sin pengepolitiske rapport.

Siden faldet i olieprisen i 2014 og 2015 har olieindustrien skåret i omkostningerne, så priserne for planlagte projekter er faldet fra 60-80 dollars per tønde olie til i dag at lande på under 40 dollars per tønde, påpeger banken. Hvis olieprisen udvikler sig som ventet og de kommende år vil stige op mod de 50-60 dollars, så er disse projekter lønsomme.

Et andet sted, hvor investeringerne er faldet markant de seneste år, er på i felter i drift på den norske sokkel. Rundt regnet med 40 mia. kroner siden 2013.

"Vi anslår, at disse investeringer vil falde med 3 mia. kroner i år og holde sig på omkring samme niveau i næste år. I 2019 og 2020 anslår vi, at de vil stige moderat, siden flere projekter er blevet lønsomme, efter at omkostningerne er reduceret," skriver Norges Bank.

Lang række nye projekter

Derudover er udgifterne til udbygning af felter faldet langt mindre end investeringerne i felter i drift. Eksempelvis har det store norske felt Johan Sverdrup fået tilført betydelige investeringer siden opstarten i 2015. Og i løbet af næste halvår vil en lang række projekter som Yme, Snadd, Fenja, Johan Castberg og flere andre starte op.

Anderledes ser det ud med efterforskningen, hvor investeringerne næsten er halveret siden 2013 og 2014.

"Vi anslår, at investeringerne i efterforskning vil holde sig uændret i år og næste år. Derefter forventer vi, at efterforskningen vil tage lidt til igen drevet af nedgangen i boreomkostningerne siden 2014 og udsigter til, at olieprisen vil holde sig over 50 dollars. Opgangen dæmpes af, at efterforskningsboringen i Barentshavet i år har givet relativt svage resultater," skriver banken.

Statoil har blandt andet lavet fem olieboringer i Barentshavet, hvoraf fire af dem var skuffende og mindre gas og olie, end selskabet havde forventet.

Høje priser kan fremskynde olieindustriens endeligt 

Stigende efterspørgsel på bemanding i norsk offshore 

Analytikere: Første fase i olieopsving er i gang  

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også