ShippingWatch

Nu starter retssagen mod OW Bunkers udskældte Singapore-direktør

Efter påske starter opgøret om ansvaret for kollapset af nordjyske OW Bunker tilbage i 2014. På anklagebækken sidder Lars Møller, den tidligere direktør for OW Bunkers datterselskab i Singapore. Indercirklen af centrale personer er indkaldt som vidner.

Foto: Kasper Palsnov/Jyllands-Posten

Onsdag d. 4. april går en af de mest spektakulære retssager i kølvandet på konkursen i nordjyske OW Bunker i gang.

Her møder Lars Møller, der er tidligere direktør for OW Bunkers datterselskab i Singapore Dynamic Oil Trading (DOT) i Retten i Aalborg, hvor hele skyldsspørgmålet for en af de største konkurser i dansk erhvervshistorie skal afgøres. Det er den første og eneste straffesag i historien om den danske oliehandelsvirksomhed, der over få uger ramlede sammen, og hvor Lars Møller som den eneste sidder på anklagebænken.

Lars Møller blev i juli måned sidste år tiltalt for mandatsvig på over 821 mio. kr. af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale bagmandspolitiet. Med tiltalen samledes ansvaret for konkursen i den grad omkring Lars Møller og selskabet DOT, der allerede dagene op til konkursen af ledelsen i OW Bunker blev udpeget som den direkte årsag til den fatale udvikling for selskabet.

Ingen af de andre tidligere medlemmer af OW Bunkers topledelse er blevet tiltalt i sagen, som bagmandspolitiet har efterforsket i knap to et halvt år. Selv har Lars Møller gennem sin advokat Arvid Andersen fra advokatfirmaet SJ Law under hele forløbet nægtet sig skyldig. Og sådan forholder det sig fortsat, understreger Arvid Andersen over for ShippingWatch.

(Artiklen fortsætter under billedet)

lars-moller.jpg
Lars Møller var direktør for OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading (DOT). Som den eneste er Lars Møller blevet tiltalt af Søik i straffesagen om OW Bunkers kollaps. Foto: Privat

Der er afsat otte retsdage i løbet af april og ind i begyndelsen af maj til at afdække sagen, hvor 13 vidner ifølge ShippingWatchs oplysninger er indkaldt til at kaste lys over sagen, der stadig sætter aftryk i dagens bunkermarked, hvor der ofte bliver refereret til OW Bunker, som på kort tid gik fra at være verdens største oliehandelshus til at være fortid.

I rækken af vidner finder man ifølge ShippingWatchs oplysninger flere centrale personer, der ad flere omgange har været fremhævet i pressens dækning af OW Bunker. Herunder Kimmie Goh, der sammen med Lars Møller tegnede ledelsen i datterselskabet DOT i Singapore som økonomichef. En anden central person er den tidligere CFO i OW Bunker Morten Skou, mens også OW Bunkers tidligere bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen er indkaldt.

Spørgsmålet om mandat

Kernen i hele sagen mod Lars Møller drejer sig om, hvordan Dynamic Oil Tradings store kreditter til et selskab i Singapore med navnet Tankoil, var med til at vælte moderselskabet, alt imens Lars Møller ifølge bagmandspolitiet ikke havde mandat til at give så store kreditter. I løbet af halvandet år løb kreditten op i mere end 800 mio. kr., oplyste anklagemyndigheden i forbindelse med tiltalen i sommer.

Der har OW Bunker de facto accepteret tingenes tilstand i datterselskabet. Man har oven i købet i Aalborg forsøgt at skjule det på forskellig måde, og det illustrerer for mig, at man har været udmærket klar over, at man har haft en betydelig samhandel med DOT.

Arvid Andersen, advokat for Lars Møller, om tiltalen i juli måned

Arvid Andersen har tidligere hæftet sig ved, at Lars Møller set med forsvarets øjne hverken har handlet i strid med mandatet fra moderselskabet i Nordjylland eller haft fortsæt til at berige nogen på bekostning af OW Bunker.

"Ingen af delene er efter min opfattelse opfyldt. Særligt for så vidt angår det første, som er en grundlæggende betingelse for, at du handler i strid med det mandat, du har. Der har OW Bunker de facto accepteret tingenes tilstand i datterselskabet. Man har oven i købet i Aalborg forsøgt at skjule det på forskellig måde, og det illustrerer for mig, at man har været udmærket klar over, at man har haft en betydelig samhandel med DOT. Ikke bare en stor kredit, men man har også tjent penge på det, for man havde betydelige renteindtægter. Og de renteindtægter havde man kun, fordi der er en hovedstol," har han tidligere sagt til ShippingWatch.

Derfor gik OW Bunker konkurs

Det bliver specialanklager Marie Tullin, der skal føre sagen for Søik, når den starter i næste uge, og hvor Lars Møller de første retsdage skal sidde i skranken for at blive afløst af forklaringer fra de 12 vidner. Her vil nogle af de dramatiske dage op til den endelige konkurs i OW Bunker d. 7. november 2014 blive genskabt.

(...) vi havde ikke rejst sagen, hvis vi ikke følte os fuldstændig overbeviste om, at vi kan føre bevis for det, vi har rejst tiltale for.

Niels Vejlby Hansen, vicestatsadvokat hos Søik, om tiltalen mod Lars Møller i juli måned

Blandt andet fortalte OW Bunkers bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen dagen inden konkursbegæringen, hvordan en medarbejder fra Singapore var dukket op på hovedkontoret, mens ledelsen var i positive forhandlinger med bankerne om at lande en aftale, der angiveligt kunne redde dem ud af problmerne. Men da Lars Møller, medarbejderen fra Singapore, havde fremlagt sit ærinde, ville bankerne ikke være med mere, fortalte bestyrelseformanden til ShippingWatch.

"Vi ved ikke, hvorfor han kom og fortalte om sagen. Vi kan heller ikke udtale os mere præcis om, hvad der er foregået, da der foregår politiundersøgelser lige nu," forklarede Niels Henrik Jensen dengang.

Sagen mod Lars Møller er ifølge bagmandspolitiet så alvorlig, at man har valgt at føre den under en særligt skærpet strafferamme under paragraf 286 stk. 2 i straffeloven. En strafferamme, der kan give op til otte års fængsel. I forbindelse med tiltalen mod Lars Møller understregede vicestatsadvokat Niels Vejlby Hansen fra Søik over for ShippingWatch, at bagmandspolitiet ifølge retsplejeloven er forpligtiget til at være objektive og grundige i vurderingerne.

"Vi skal sørge for, at uskyldige ikke bliver chikaneret og retsforfulgt uberettiget, og til gengæld skal vi sørge for, at dem, vi mener, har gjort sig skyldige i noget, bliver retsforfulgt. Det er de grundlæggende vilkår. Og vi havde ikke rejst sagen, hvis vi ikke følte os fuldstændig overbeviste om, at vi kan føre bevis for det, vi har rejst tiltale for," sagde han.

Nu skal Lars Møller stå til regnskab for OW's kollaps

Vicestatsadvokat: OW-sag er i den absolut grove ende

Pludselig bankede det på døren hos OW...

OW-forsvarer: Lars Møller går fri af højere erstatningskrav

Jim Pedersen bag facaden

Tusindvis af små aktionærer stævner ex-topfolk i OW Bunker

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere