Rapport: Dansk søfart er kommet godt igennem krisen

Den danske shippingklynge er kommet godt igennem krisen, der stadig har svære markedsvilkår globalt. Beskæftigelsen og produktivitet i rederier er steget, viser ny rapport fra Søfartsstyrelsen.
Foto: Aarhus Havn/PR
Foto: Aarhus Havn/PR

De danske shippingvirksomheder er kommet godt igennem krisen og står stærkt i den danske økonomi. Det viser en rapport, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Søfartsstyrelsen.

I 2016 havde den samlede produktion i danske maritime virksomheder en værdi på godt 315 mia. kr., hvilket svarer til 8,9 pct. af værdien af den samlede produktion i Danmark. Den største produktionsværdi bliver skabt inden for skibsfart, som står for mere end halvdelen af produktionsværdien i erhvervet efterfulgt af udstyrsbranchen.

Begge brancher blev ifølge Søfartsstyrelsen hårdt ramt af krisen i 2009, men er de seneste år kommet tilbage og har oplevet en årlig produktivitetsvækst på hhv. 2,5 og 7,8 pct. Til sammenligning er produktivitetsvæksten i den samlede danske økonomi på 1,4 procent årligt. Erhvervet eksporterede i 2015 for 250 mia. kr., hvilket svarer til 22,4 pct. af den samlede eksport i Danmark.

Danske Rederier tager godt imod den nye rapport.

"Efter nogle udfordrende år i kølvandet på finanskrisen er søfarten tilbage med produktivitetsstigninger, der ligger over gennemsnittet i den samlede danske økonomi. Det er glædeligt, at det sker ved, at rederierne samlet set fastholder beskæftigelsen og øger eksporten trods svære markedsvilkår. Det er et klart bevis på, at skibsfarten også fremover står centralt i dansk økonomi," siger Jacob K. Clasen, underdirektør i Danske Rederier, i en meddelelse.

Stigende beskæftigelse

Ifølge Clasen er det bemærkelsesværdigt, at de danske rederier kan præstere fremgang i beskæftigelsen, eksporten, løn og produktivitet, når man ser på, at de fleste maritime markeder fortsat er udfordrede.

I danske rederier aflønnes hver medarbejder med gennemsnitligt 521.000 kr. mod 324.000 kr. i den samlede beskæftigelse og 468.000 i den danske maritime klynge. I rederierne er det en stigning på 5.000 kr. i forhold til sidste års udgivelse. Samlet set beskæftiger rederierne 12.766 personer i nationalregnskabsmæssig forstand, hvilket er en stigning på ca. 900 personer.

I hele erhvervet er antallet af indirekte beskæftigede steget de senere år, mens antallet af direkte beskæftigede har været svagt vigende. Direkte er knap 60.000 personer beskæftiget, og tæller man indirekte beskæftigelse i andre brancher, er godt 94.000 personer beskæftiget i hele den maritime branche. 

Danske maritime virksomheder tror på vækst 

Rapporten fra AE-Rådet viser desuden, at uddannelsesniveauet er stigende. Siden 2006 har der været en gradvis stigning i uddannelsesniveauet. Eksempelvis er antallet af personer med lange videregående uddannelser gået frem med 41 procent siden 2006. Faglærte og ufaglærte er stadig de største uddannelsesgrupperinger i Det Blå Danmark. De står for knap 2/3 af beskæftigelsen.

Danske rederier navigerer i svær overkapacitet 

Danske Rederier: Søfart holder hånden under dansk eksport

Dansk shipping frygter britisk enegang efter brexit 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også