Ekstrem lav ledighed blandt nordiske maskinmestre

Der er masser af arbejde til maskinmestrene, og i hele Norden står under 250 uden job. Det viser en ny opgørelse fra NMF. Også blandt de danske skibsofficerer er der meget få ledige.

Efterspørgslen på maskinmestre er stor, og det ses tydeligt i den seneste opgørelse over beskæftigelsen fra NMF, Nordic Engineer Officers Federation.

I Norge og Færøerne er ledigheden helt nede i nul, mens der i Sverige går 30 maskinmestre rundt uden arbejde. I Island er der 62 arbejdsløse, mens Finland noterer sig for 80 arbejdsløse maskinmestre. Danmark topper den nordiske liste med 149, der går uden arbejde.

De få ledige er primært nyuddannede, som venter på at komme i gang med det første job som maskinmester, oplyser NMF, der repræsenterer ca. 30.000 maskinmestre og skibsofficerer i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne.

Fremadrettet kommer der ifølge organisationen til at mangle maskinmestre, da der især for områder som offshore, energi- og miljøteknologi, IT og ledelse vil opstå nye muligheder for beskæftigelse.

Alle skibsofficere er i job

Også blandt skibsoffiocerer er der langt mellem de ledige. Faktisk viser helt nye tal fra Søfartens ledere, at ledigheden i juni 2013 var på blot 1,68 procent, hvilket er historisk lavt.

"Vi har igennem mange år haft en meget lav ledighed, ja faktisk, hvad der svarer til fuld beskæftigelse, men lige nu er det nærmest ekstremt. Ser vi på juli måned sidste år lå ledigheden på 2,70 procent. Det var lavt, men nu altså endnu lavere," siger Peter Friis-Jespersen.

Opgørelsen fra Søfartens Ledere viser, at der i juni kun var 39 ledige blandt de danske skibsopfficerer.

Maskinmestrene er på finansloven

I Danmark har regeringen tidligere afsat penge til 160 nye uddannelsespladser for maskinmestre til start i sidste måned. Men det er stadig ikke tilstrækkeligt til at dække behovet i erhvervslivet, og ikke mindst offshore-sektoren, sagde formanden for Maskinmestrenes Forening, Per Jørgensen, i en kommentar til ShippingWatch efter at regeringens forslag til næste års finanslov blev offentliggjort.

"Der er afsat midler til de 160 nye pladser, men når forhandlingerne om næste års finanslov går i gang, vil vi kæmpe for flere pladser. Vores mål er en fordobling til i alt 2.000 pladser på sigt, for det er et problem for samfundet, hvis der ikke kommer flere maskinmestre. Væksten bør ske i et stille og roligt tempo, så jeg vil mene, at 200 ekstra pladser i 2014, oveni de 160, som der allerede er bred opbakning til i Folketinget, må være målet i første omgang," siger Per Jørgensen.

Maskinmestrene kræver endnu flere uddannelsespladser

Søfartens Ledere savner svar om uddannelsespladser

Minister: Nye søfartsuddannelser er rettidig omhu 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også