Hvornår må vagter skyde mennesker på åbent hav?

Danske myndigheder bør være mere på banen, inden vagter går ombord på skibene. Kvalitetssikring af vagter bør være en statslig opgave, skriver Kristina Siig og Birgit Feldtmann, begge lektor og dr. jur på SDU, i en kronik.
Foto: IMO
Foto: IMO

Hvis Danmark accepterer, at private bevæbnede vagter er et værktøj i pirateriværktøjskassen, er det næste spørgsmål, hvordan vi sikrer kvaliteten af de vagter, vi bruger, spørger Kristine Siig og Birgit Feldtmann, begge lektor og dr. jur. på Syddansk Universitet,  SDU, i en kronik.

"I Danmark har man valgt en reguleringsmodel, hvor det er rederierne, der selv har ansvaret for, at de ansætter den ’rigtige’ vagt til at skyde med de våben, der lovligt befinder sig om bord. Det kræves fra myndighedernes side alene, at rederiet sikrer sig, at vagten er over 20 år, kan dokumentere relevant våbenerfaring, kender til reglerne om nødværge og nødret samt at hans straffeattest ikke er for lang. Det er således ikke en offentlig instans, der – for eksempel gennem en certificeringsordning – vurderer, om den enkelte vagt er egnet til at varetage opgaven. Det er rederierne:

Man har ikke fra centralt, dansk hold har fundet det nødvendigt at forholde sig til hvem, eller – mere relevant – hvilke vagtfirmaer, der er gode nok til at få lov til at skyde med skarpt på andre mennesker fra danske skibe. Det er påfaldende, eftersom (ubevæbnet) vagtvirksomhed i Danmark ellers kræver autorisation. Man må heller ikke gå rundt på en byggeplads om natten med en lommelygte og en hund, uden at det i et eller andet omfang er underlagt statslig kontrol, skriver forfatterne bag kronikken.

Pirateri: Nu skal lovgivningen kortlægges 

De mener, at danske rederier hverken kan eller vil være tjent med, at bevæbnede vagter uhæmmet plaffer løs på formodede pirater eller på fiskere, der måske kunne ligne pirater, og de stiller spørgsmålet, hvordan Danmark sikrer sig, at det går ordentligt for sig, når vi bruger bevæbnede vagter på danske handelsskibe?

"Vi ville foretrække, at de danske myndigheder var mere på banen, inden vagten gik om bord, og at en større del af udfordringen med at kvalitetssikre vagterne var en statslig opgave."

Hvornår må vagter skyde mennesker på åbent hav? 

Certificering af piratvagter er klar  

Nordmand skal gennemføre dansk piratprojekt 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også