Fragtrater falder for niende uge i træk

Spotrateindekset SCFI fra Shanghai Shipping Exchange faldt i denne uge for niende uge i træk. Specielt raterne fra Asien til Europa er hårdt ramt af en priskrig.
Foto: CMA CGM
Foto: CMA CGM
AF RITZAU FINANS

På dagen for Maersk Gruppens regnskab for første kvartal 2013 bliver endnu en ratenedgang i spotrateindekset SCFI fra Shanghai Shipping Exchange præsenteret. Raterne falder for niende uge i træk. Der er tale om fald i det samlede indeks, hvor i ruterne fra Asien til Europa og Middelhavet vægter henholdsvis 20 og 10 pct.

Indekset faldt med 2 pct. til 990,78 fra 1009,48 point. Siden midten af marts er indekset faldet fra 1213,3 svarende til 18,3 pct.

Specielt raterne fra Asien til Europa er hårdt ramt af en priskrig udløst af overkapacitet og lav markedsvækst.

I sit netop offentliggjorte regnskab for første kvartal nedjusterede Maersk Line sine forventninger til årets markedsvækst til 2-4 pct. fra tidligere 4-5 pct.

"Den grundlæggende udfordring er, at der er kommet en del tonnage ind på Asien-Europa, hvilket gør folk nervøse. Når markedet så går tilbage, så overreagerer folk en smule og tror, at deres markedsandel går tilbage, fordi deres indtjening gør det. Så starter de med prisaktivitet," sagde administrerende direktør for A.P. Møller - Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, efter regnskabet.

Smedegaard: Asiaterne presser markedet

Drewry: Fragtrater de laveste i 15 måneder

Maersk: Uholdbar finansiel situation bag stort rateløft 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også