Norden taber på bundlinjen i første kvartal

Norden tabte penge i første kvartal 2013 i forhold til 2012, men rederiet fastholder forventningerne. Det dalende resultat tilskriver Norden et hårdt tørlastmarked.
Foto: D/S Norden
Foto: D/S Norden

Rederiet Norden kommer ud af 1. kvartal 2013 med et driftsresultat på 10 mio. USD. Det er en nedgang på 40 mio. USD i forhold til 2012.

"Resultatet blev sejlet hjem i et tørlastmarked, der fortsat er præget af overkapacitet og meget lave rater, mens rateniveauet i tank lå over forventningerne," fremgår det af regnskabet.

Resultatet for første kvartal får ikke Norden til at ændre indstilling til resten af året. Rederiet fastholder forventningerne om et overskud af primær drift før af- og nedskrivninger (EBITDA) på mellem 15 og 45 mio. USD. Det er tank-delen af tank- og tørlastrederiet, der skal drive indtjeningen frem i 2013, hedder det i regnskabet. Norden forventer, at tørlastforretningen på årsniveau vil komme med et nulresultat på EBITDA, mens tankdelen vil hente mellem 25 og 45 mio. USD.

Det dalende resultat tilskriver Norden et hårdt tørlastmarked:

"Tørlastafdelingen fik en svag start på året med et EBITDA på USD 1 mio., der indeholdt engangsindtægter på USD 9 mio. Udover ekstremt vanskelige markedsvilkår blev resultatet påvirket negativt af positionering af skibe til den sydamerikanske kornsæson. Dette vil dog blive opvejet af højere indtægter i kommende perioder. Tørlastafdelingens indsejling var i gennemsnit 28 procent bedre end de 1-årige T/C-rater. Rederiets lastfokus udmøntede sig desuden efter kvartalets afslutning i en ny kontrakt på 10 mio. tons last i perioden 2016-2020 til fornuftige rateniveauer," hedder det i regnskabet.

Udviklingen i tank var heller ikke helt forudsigelig for rederiet:

"Tankafdelingen genererede en driftsindtjening (EBITDA) på USD 11 mio. Resultatet i Tank skyldes god spotindsejling, der dog i et vist omfang blev modvirket af færre skibsdage og højere dagstal som følge af periodeforskydninger og øgede forsikringspræmier. Tankafdelingens indsejling lå i gennemsnit 17 procent over de 1-årige T/C-rater."

Udsigt til svagt kvartal for Norden 

Norden: Overkapaciteten bliver reduceret 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også