ShippingWatch

Udsigt til svagt kvartal for Norden

Der er udsigt til et svagt kvartal præget af meget lave fragtrater på tørlastmarkedet, når rederiet Norden onsdag morgen offentliggør tal for årets første tre måneder. Til gengæld bør den seneste tids højere priser på transport af raffinerede olieprodukter smitte positivt af på indtjeningen i tankskibsdivisionen.

Foto: D/S Norden

Der er udsigt til et svagt kvartal præget af meget lave fragtrater på tørlastmarkedet, når rederiet Norden onsdag morgen offentliggør tal for årets første tre måneder. Til gengæld bør den seneste tids højere priser på transport af raffinerede olieprodukter smitte positivt af på indtjeningen i tankskibsdivisionen.

"Det har været en ørkenvandring i tørlast i første kvartal med meget lave fragtrater. Og i takt med, at den gode afdækning, som Norden har lavet historisk, ligeså stille løber ud, kommer vi nu til at se nogle væsentligt sværere indtjeningsvilkår. Derfor regner jeg med, at tørlastdivisionen får et EBIT-underskud på 16 mio. dollar i første kvartal," siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

"Det har været en ørkenvandring i tørlast i første kvartal med meget lave fragtrater. Og i takt med, at den gode afdækning, som Norden har lavet historisk, ligeså stille løber ud, kommer vi nu til at se nogle væsentligt sværere indtjeningsvilkår. Derfor regner jeg med, at tørlastdivisionen får et EBIT-underskud på 16 mio. dollar i første kvartal."

Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank

Jacob Pedersen har en salgsanbefaling for Nordens aktie.

Så selvom Norden allerede ved indgangen til 2013 havde afdækket en stor del af de kendte skibsdage for hele regnskabsåret, er der udsigt til et væsentligt lavere resultat end i første kvartal sidste år, da Nordens tørlastdivision tjente 25,1 mio. dollar før nedskrivninger. Rederiet havde ultimo 2012 afdækket 76 pct. af de skibsdage, som rederiet rådede over dengang, til en gennemsnitlig indtjening på 12.263 dollar pr. dag.

Medie: Norden sælger ud af nye skibe 

Til gengæld regner Sydbank med bedring i tankdivisionen, hvor Jacob Pedersen estimerer en forbedring af det primære driftsresultat (EBIT) til 17 mio. dollar fra et plus på 3,7 mio. dollar i første kvartal 2012.

"Det har været noget mere festligt i produkttank, hvor vi ratemæssigt vel har set det bedste kvartal, siden finanskrisen startede. Forleden så vi Torm øge sine forventninger til den underliggende indtjening som følge af bedre fragtrater, og selvom Norden ikke har nær samme eksponering i tank, vil det være et positivt element i regnskabet, så Norden vil kunne levere et overskud i tank," forudser Jacob Pedersen.

Rateudviklingen i produkttank, som er Nordens mindste forretningssegment, vil ifølge Jacob Pedersens vurdering dog ikke være nok til at ændre rederiets samlede forventninger til 2013. Nordens forventninger vil også efter regnskabet lyde på et samlet driftsresultat før af- og nedskrivninger på 15-45 mio. kr.

"Der er stadig er en del usikkerhed med hensyn til rateudviklingen i tank, og det maner til en eller anden form for forsigtighed også fra Nordens side, og for Tørlast er hovedparten af den kendte kapacitet låst fast for 2013. Norden skal nu sørge for ikke at sætte for meget til på de nye forretninger, de tager ind, og Norden plejer at være dygtige til at lave lidt penge på det, så jeg tror, at rederiet vil fremstå i den gode ende af spektret i forhold til mange af de andre aktører, siger Jacob Pedersen, der ikke regner med nogen større effekt af eventuelle nye forretninger, som Norden måtte have foretaget i tørlast i første kvartal.

Analytikerkorpset vurderer, at Norden ender året med at præstere lidt bedre end rederiets nuværende forventninger til 2013. Ifølge SME Direkt er medianen af 10 analytikeres estimater således et resultat af primær drift før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 62 mio. dollar med estimater fra 46-80 mio. dollar.

Første kvartal ventes at give et samlet EBITDA-overskud på 17 mio. dollar, viser SME Direkts rundspørge. I tørlast og tank ventes overskud af primær drift før af- og nedskrivninger på 2 og 13 mio. dollar.

Norden: Tank skal trimmes til en god forretning 

Foruden resultatudviklingen vil Jacob Pedersen fokusere på Nordens udmeldinger omkring modpartsrisici. Norden har selv rigeligt med finansielle muskler til at modstå den nuværende nedtur på tørlastmarkedet, men andre spillere i branchen kunne blive hårdere ramt, hvis det svage marked fortsætter, vurderer han.

"Jeg synes ikke, at det for nuværende er nogen stor bekymring, men det er klart, at for hvert kvartal der går med underskud og negative pengestrømme på tørlastmarkedet, er der nogle, som får det sværere og sværere. Det er noget, man er nødt til at være opmærksom på, fordi det i sidste ende kan komme til at koste Norden penge. Jeg tror dog ikke, at det kommer til det i det her kvartal, siger senioranalytikeren, der ikke frygter modpartsrisiciene blandt råvareselskaberne, men mere blandt rederier og skibsejere."

På spørgsmålet om, hvor langt tid der vil gå, før tørlastmarkedet for alvor forbedres, er vurderingen hos Sydbank, at man i hvert fald skal hen mod udgangen af 2013, men formentlig også et godt stykke ind i 2014. Timingen kommer meget an på, hvordan vækstbilledet bliver. Hvis ellers rederierne ikke pludselig begynder at bestille mange nye skibe, ser udbudssiden fremadrettet knap så skræmmende ud, som den har gjort de senere år, hvor et stort antal nye skibe har skabt en overkapacitet, som stadigvæk tynger.

RITZAU FINANS

 

Norden tæt på sine strategiske mål i produkttank

Norden: Nye tørlastskibe bliver i mellemstørrelsen

Norden fik underskud i 2012 på 279 mio USD 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Rederier er usikre på de kommende CII-regler for skibes CO2-udledninger. Ammoniak kan blive vigtigt brændstof, men kræver enorm produktion. Nye EU-sanktioner mod Rusland kan omgås, siger advokat. Og Norden undgår straf i sag om falske logbøger.

Carsten Mortensens Dee4 Capital sælger ud igen

Dee4 Capital Partners med tidligere Norden- og BW Group-topchef Carsten Mortensen sælger endnu et tankskib - denne gang til græsk skibsreder og lander millionfortjeneste, viser tal i VesselsValue.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs