Somaliske pirater har frigivet danske søfolk

De seks søfolk, to danskere og fire filippinere, fra det danske rederi Shipcraft, som pirater i Somalia har holdt fanget siden 12. januar 2011, er i sikkerhed og på vej hjem. Sagen står til at få et betydeligt efterspil.
AF SHIPPINGWATCH

De seks søfolk fra det danske rederi Shipcraft, som pirater i Somalia har holdt fanget siden 12. januar 2011, er i sikkerhed og på vej hjem.

Der er to danskere blandt de seks søfolk, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, der sammen med fire filippinske kolleger har været holdt i fangeskab i Somalia i næsten to år og fire måneder, efter at deres skib "Leopard" blev angrebet ud for Omans kyst.

Rederiet Shipcraft har under den langvarige gidseltagning flere gange været kritiseret for manglende forhandlingsvilje, men kritikken har i de seneste mange måneder været aftagende af frygt for gidslernes liv og af hensyn til forhandlingerne med piraterne.

Selv om den langvarige gidselsag nu endelig er slut for de involverede søfolk, ventes sagen at få et politisk efterspil. De nærmere omstændigheder om forhandlingerne med piraterne har været totalt mørkelagt, ligesom Udenrigsministeriet og Danmarks Rederiforening har holdt lav profil af hensyn til gidslernes skæbne.

Rederiet Shipcraft har solgt gidselskib  

For rederiforeningens vedkommende gav den sig selv mundkurv på sidste år og kort tid efter, at foreningen bl.a. havde sået tvivl om rederiet Shipcrafts evne til at forhandle med piraterne og deres bagmænd om søfolkenes frigivelse.

Ifølge oplysninger til ShippingWatch har der indtil tirsdag eftermiddag været usikkerhed om udfaldet af forhandlingerne om gidslernes frigivelse.

Det ene af de frigivne danske gidsler, styrmand Søren Lyngbjørn, er syg, og har hverken kunnet stå eller gå i den seneste tid, oplyser TV2 fra Somalias hovedstad, Mogadishu.

For gidseltagerne handlede det kun om penge.

"De er ligeglade med, om jeg var kommet til skade, de ville bare have penge for os. De gav os kun smertestillende, fordi de ville holde os rolige," siger Søren Lyngbjørn til TV2 News. Aftalen om frigivelsen af gidslerne blev indgået den 14. april mellem piraterne og rederiet, oplyser tv-stationen. Gidslerne blev tirsdag fragtet i en bil ned til stranden. Gidslerne sad omkring 100 kilometer inde i land. Torsdag blev den første del af løsesummen kastet ned, oplyser TV2. Tidligt tirsdag morgen blev endnu en portion løsepenge kastet ned.

Der er angiveligt betalt mellem 30 millioner og 40 millioner kroner i løsesum.

Ifølge Dagbladet Politikens kilder, som har været tæt på forløbet, blev første portion af løsesummen udbetalt mandag morgen, mens resten af betalingen faldt tirsdag morgen.

De somaliske pirater havde angiveligt stillet betingelser om to udbetalinger med 24 timers mellemrum. Ifølge somaliske pressekilder var formålet angiveligt at sikre sig imod et eventuelt angreb fra udefra kommende styrker.

Lettelse i regeringen

”Jeg er lettet over, at det endelig er lykkedes at få gidslerne frigivet. Det har været en langvarig og ekstremt opslidende gidselaffære, som har tæret hårdt på søfolkene og deres pårørende. Vi kender endnu ikke detaljerne om søfolkenes tilstand, men vigtigst lige nu er, at de er i sikkerhed og får den fornødne behandling,” siger udenrigsminister Villy Søvndahl:

Foto: UM
Foto: UM

”Mine tanker går lige nu til søfolkene og deres familier og pårørende i Danmark, Chile og Fillippinerne. De har alle været under et ekstremt pres, som jeg tror kun de færreste kan forestille sig. Jeg opfordrer derfor også til, at søfolkene nu får ro til at vende hjem til friheden og deres familier efter et meget langt fangeskab.”

”Jeg vil også her fordømme og på det kraftigste tage afstand fra de forbrydere, som står bag gidselaktionen. Det er kyniske og skruppelløse mennesker, som fortjener at blive fanget og retsforfulgt. Og selvom den internationale indsats mod pirateri betyder, at der heldigvis efterhånden er langt imellem, at somaliske pirater har held til at tage nye gidsler, så sidder der stadig andre søfolk fanget derude.”

Rederne

Formanden for Rederiforeningen af 2010, direktør i rederiet Esvagt A/S, Søren Nørgaard Thomsen, kalder frigivelsen en ubeskrivelig lettelse:

”Jeg er helt utrolig lettet over og glad for, at disse seks søfolk fra Leopard omsider er kommet ud og nu er i sikkerhed. Jeg har ingen menneskelig mulighed for at forestille mig, hvor rædselsfuld denne tid har været for dem, men jeg er sikker på, at jeg taler på hele branchens vegne, når jeg siger, at den meddelelse vi har fået i dag, om at de alle 6 er i sikkerhed, er en ubeskrivelig lettelse for os alle.

”Først og fremmest glæder vi os i dag over, at sagen omsider er løst. Det vigtigste er, at de 6 mennesker nu kan få den hjælp og behandling, de har brug for og blive genforenet med deres familier hurtigst muligt,” siger Søren Nørgaard Thomsen.

Rederiet Shipcraft har solgt gidselskib  

Shipcraft: Grusomme trængsler for gidsler og pårørende 

Søfartens Ledere: Gidsler er ikke glemt 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også