ShippingWatch

Bimco: Mulighed for nyt ratehop i april

Allerede fra midten af april er der mulighed for et nyt rateløft, vurderer shippinganalysehuset Bimco, der hæfter sig ved flere af de store spillere på markedets varslede ratestigninger på op til 500 dollar fra den 15. april.

Foto: IMO

Verdens førende containerrederier fik i første omgang succes med at løfte fragtraterne på de vigtige ruter mellem Asien og Europa, da der var varslet stigninger fra midten af marts.

Siden er hele stigningen dog stort set forsvundet igen efter tre uger i træk med ratefald på ruterne, men allerede fra midten af april er der mulighed for et nyt rateløft, vurderer shippinganalysehuset Bimco, der hæfter sig ved flere af de store spillere på markedets varslede ratestigninger på op til 500 dollar fra den 15. april.

"En gentagelse af medio marts-succesen er sandsynlig, hvis de effektgivende forhold er, som de skal være, skriver Bimco i en analyse og nævner efterspørgselsvækst (eller manglen på samme), aflyste sejladser og mængden af oplagt tonnage som væsentlige faktorer."

Hvis prisdisciplinen og den vigende efterspørgsel skal holdes på et acceptabelt niveau og markedsbalancen skal opretholdes, er slow steaming en vital faktor for rederierne. Bimco ser mulighed for, at antallet af sejladser, hvor slow steaming henvendes, kan blive reduceret på lidt længere sigt, men kun hvis de høje brændstofpriser falder.

Bimco bemærker desuden, at rederiernes tendens til oftere og oftere at tage fragtgods med i containerne på hjemturen har forbedret indtjeningen i sektoren generelt.

Så længe de generelle markedsklima ikke er i bedring, vil de stærkt svingende fragtrater dog højst sandsynligt fortsætte - med pil mod et lavt niveau.

"Fordi efterspørgslen forbliver svag i et økonomisk trængt Europa, har rutsjebaneturen for fragtraterne nu gentaget sig selv adskillige gange i de seneste 14 måneder. Det er mest sandsynligt, at dette vil fortsætte, indtil den fundamentale efterspørgselssituation begynder at forbedre sig," skriver Bimco.

Fransk containergigant varsler rateløft på Europa-Asien

SeaIntel: Ratekrigen forstærkes i 2013 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs