SOK: Dansk piratindsats virker

De sidste fem år har Danmark bidraget med krigsskibe og fly i Det Indiske Ocean for at støtte kampen mod pirater i området. Og den danske indsats virker, lyder det fra Finn Hansen, chef for SOK, i en kronik i Jyllands-Posten.
"Bekæmpelse af pirateri er af stor betydning for Danmark. Omkring 90 pct. af al verdenshandel foregår ad søvejen og 10 pct. af denne er kolossale mængde fragtes af danske rederier. Det gør Danmark til en af verdens førende søfartsnationer," skriver han og understreger, at det derfor er nødvendigt, at den danske handelsflåde har adgang til havne og kan sejle overalt i verden, uden at skulle frygte overfald,
Ifølge Finn Hansen var der i 2008 58 angreb og 42 kapringer. I 2010 toppede problematikken med 131 angreb og 46 kapringer, men der i 2012 blev registreret 23 angreb og syv kapringer. En markant reduktion, der kan tyde på, at det er blevet vanskeligere at være pirat, mener han.
Øget fokus på kystbyer
Derfor vil det ifølge ham også være en god idé at brede fokus endnu mere ud:
"I de senere år har flådestyrker i området fået kontakt til de lokale myndigheder, landsbyledere i Somalia og lokale søfarende. Desuden er flådestyrkerne ved at opbygge et netværk, hvor gensidig information kan forebygge pirateri og støtte bestræbelserne, som gøres på land inde i Somalia. Også vore danske krigsskibe har taget de første skridt med såkaldt local leadership engagement i vigtige byer på kysten. Det vil være en god investering at bygge videre på disse kontakter," skriver han i kronikken.
Men der er stadig lang vej igen, før det er sikkert for skibe at sejle på disse kanter.
"Efter fem år er vi nået et stort skridt på vejen mod stabilitet og bedring af sikkerhedssituationen til søs og for den somaliske befolkning. Men der er lang vej igen. Det er derfor min vurdering, at vi fortsat bør være til stede med krigsskibe for at forhindre piraterne i at operere frit."
Rederiforeningen: Piratbekæmpelse ud for Vestafrika nødvendig