Mærsk-regnskab: Al fokus på de lyseblå udsigter

Når A.P. Møller - Mærsk leverer regnskab for fjerde kvartal af 2012, vil fokus ligge på forventningerne til 2013 i langt højere grad end på året, der er gået.
Foto: Maersk Line
Foto: Maersk Line
AF RITZAU FINANS

Overkapaciteten på containerruten fra Asien til Europa vil fortsætte, så det store spørgsmål er, om prisdisciplinen vil holde. Rederiets forventninger til året vil give en indikation af, hvad den lyseblå containergigant selv venter.

"Vi vil holde skarpt øje med forventningerne. Her vil vi se, hvor længe, og i det hele taget om, Maersk Line selv venter, at prisdisciplinen i markedet kan holde. Efter det kinesiske nytår bør der komme et ratepres, men vi har set flere rederier varsle ratestigninger 15. marts. Man er kommet forbløffende godt igennem de sidste ratestigninger på trods af lavsæson," siger A.P. Møller - Mærsk-analytiker ved Nykredit Markets, Ricky Steen Rasmussen, til Ritzau Finans forud for regnskabet.

I 2011 var der dog tæt på ingen prisdisciplin i markedet og en hård priskrig sendte fragtraterne ned på stærkt tabsgivende niveauer. Det er bestemt ikke usandsynligt, at det kan ske igen. Sker det, vil det ændre betydeligt på analytikernes forventninger.

Forud for regnskabet estimerer analytikerne en omsætning i Maersk Line i fjerde kvartal på 36,9 mia. kr. og et driftsresultat, EBITDA, på 3,5 mia. kr. ifølge data indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. For hele 2012 estimeres en omsætning på 156,5 mia. kr. i containeraktiviteterne omsat til et driftsresultat på 12,0 mia. kr. For 2013 er analytikerne splittede, omend positive i forhold til rateudviklingen. For 2013 er konsensus en omsætning i Maersk Line på 157,3 mia. kr. omsat til et driftsresultat på 15,1 mia. kr. Estimaterne spænder fra 13,0 til 19,3 mia. kr.

"Det er absolut muligt, at der kommer en ny ratekrig. Det kræver ikke mange af de store rederier, der begynder at konkurrere på prisen, før det sker. Der er heller ikke meget andet at konkurrere på, for det er begrænset, hvor meget kunderne vil betale for punktlighed," siger Ricky Steen Rasmussen og fortsætter:

"Det positive er, at rederierne nu godt ved, at hvis de begynder på den skarpe priskrig, så får de underskud i 2013, og så har de et forklaringsproblem over for deres aktionærer, ejere og banker. Så jeg tror faktisk, at vi vil se et ok 2013."

Det andet store fokuspunkt i regnskabet vil blive Maersk Oil, der kæmper med faldende produktion. Maersk Oil vil bruge 1 mia. dollar om året på efterforskning og 3-5 mia. dollar på udvikling for at øge reserverne og produktionen til 400.000 tønder olie om dagen i 2020. Det skal ses i forhold til en ventet produktion i 2012 på 258.000 tønder olie om dagen og 263.000 i 2013 ifølge estimaterne fra SME Direkt.

"Vi kommer til at kigge meget på udmeldinger om produktionen i 2013 og hvor mange penge, der vil blive postet i divisionen. Jeg vurderer, at afkastet kommer til at falde markant i 2013. Jeg kan samtidig godt forestille mig, at Maersk Oil kommer til at bruge mere end den varslede ene milliard dollar om året på efterforskning i starten af perioden," siger Ricky Steen Rasmussen.

Maersk Oil forventes i fjerde kvartal at give et driftsresultat på 10,7 mia. kr. og 42,6 mia. kr. for hele 2012. For 2013 ventes driftsresultatet at være på 42,9 mia. kr.

Samlet for gruppen estimerer analytikerne ifølge SME Direkt en omsætning på 84,3 mia. kr. i fjerde kvartal omsat til et driftsresultat, EBITDA, på 19,0 mia. kr. For hele 2012 ventes en omsætning på 341,6 mia. kr. mod 322,5 mia. kr. i 2011. På driften, EBITDA, estimeres for 2012 et resultat på 74 mia. kr.

Før skat ventes gruppen at få et resultat på 22,6 mia. kr. mod 18,0 mia. kr. i 2011. Bundlinjen efter minoriteter ses lande på 20,6 mia. kr. i 2012 mod 15,2 mia. kr. i 2011. I 2013 venter analytikerne et nettoresultat på 21,2 mia. kr.

"Bringer årsregnskabet beroligende meldinger om 2013, og de håbede nyheder om oliedivisionen, kan det blive en kurstrigger i aktien," vurderer Ricky Steen Rasmussen:

"Hvis A.P. Møller - Mærsk melder ud, at man ser bare et beskedent overskud i containerdelen, og oven i købet siger, at det vil ligge over resultat for 2012, bør markedet få øjnene op for, at det trods alt er bedre tider på vej for Maersk Line. Det er selvfølgelig på betingelse af, at de kan holde prisdisciplinen, og der er vi jo før blevet overraskede," siger Ricky Steen Rasmussen og fortsætter:

"Kommer forventningerne positivt ud, tror jeg godt, vi kan se en positiv reaktion i aktien. Bedre makroøkonomiske forhold og gode forventninger til 2013 bør tale for, at der er mere værdi i aktien, end det den er prissat til nu."

Nykredit Markets og Ricky Steen Rasmussen har en "outperform" anbefaling på A.P. Møller - Mærsk med en fair værdi på 50.000 kr. per aktie.

RITZAU FINANS

Analytikere: Containere gør Maersks 2013 usikkert

Platou forudser et svagere Mærsk 

Analytiker: Stadig huller i Maersks åbenhed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også