Analytikere: USAs økonomi viser tegn på fremgang

Der er tegn på bedring i amerikansk økonomi, vurderer flere økonomer over for Ritzau efter ny arbejdsmarkedsrapport. Den afspejler en økonomi i tiltagende vækst, vurderer bl.a. Nykredits chefanalytiker Ulrik Bie.
Foto: Julio Cortez
Foto: Julio Cortez

Der er tegn på bedring i amerikansk økonomi, vurderer eksperter efter ny arbejdsmarkedsrapport. Det skriver Ritzau

Selv om arbejdsløsheden er steget en smule, og antallet af nye job i USA er steget mindre end forventet, er der fremgang at spore i den amerikanske økonomi. Det mener cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

"Bundlinjen er altså, at der er fremgang i amerikansk økonomi, men fremgangen er behersket. I de seneste tre år er der blevet skabt omkring 5,5 millioner arbejdspladser i USA. Selv om det måske lyder af meget, er det ikke prangende set i lyset af, at beskæftigelsen faldt med næsten 9 millioner personer under nedturen i 2008-09,  siger Jacob Graven til Ritzau

Tiltagende vækst

Jobvæksten i USA var i januar på 157.000 efter en privat jobskabelse på 166.000, mens der i det offentlige var tale om et fald på 9.000.

Jobrapporten afspejler en økonomi i tiltagende vækst, vurderer Nykredits chefanalytiker Ulrik Bie. Han kalder rapporten "flot".

"Dagens jobrapport afspejler en økonomi i moderat fremgang med en privat sektor i pæn fart. Det vil i stigende grad udfordre Federal Reserves ubegrænsede - både i tid og omfang - opkøb af stats- og realkreditobligationer. Nulrentepolitikken er derimod efter vores vurdering støbt i beton," skriver Ulrik Bie i en kommentar.

Ulrik Bie vurderer, at centralbanken mod slutningen af 2. kvartal vil annoncere, at opkøbet i statsmarkedet vil ophøre i 3. kvartal. Opkøbet af realkreditobligationer vil fortsætte yderligere nogle måneder men vil blive udfaset sidst på året, vurderer han.

Roligste normalisering

"Efter vores opfattelse vil en sådan gradvis tilbagerulning skabe den roligste normalisering af en helt ekstraordinær pengepolitisk situation. Det bør også åbne for en gradvis styrkelse af dollaren og dermed tage presset af ECB. Risikoen er som tidligere nævnt, at man kører med speederen i bund indtil sidste øjeblik og så bremser hårdt. Hvis Federal Reserve på nogen måde bekymrer sig om sin egen troværdighed, vælger de ikke denne kurs," skriver Bie ifølge Ritzau.

Verdensbanken nedjusterer global vækst i 2013 

Smedegaard: Ro på USA og Europa i 2013 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også