Rederne: Vigtigt at bevare principperne i DIS-loven

De to aftaler for udenlandske søfarende på danske skibe i Dansk Internationale Skibsregister passer godt med principperne i DIS-loven, og det var vigtigt for rederne, da forhandlingerne fandt sted, siger vicedirektør Pia E. Voss.

I de to nye aftaler mellem Danmarks Rederiforening og CO-Søfart, der skal skabe bedre vilkår for udenlandske søfarende om bord på danske DIS-skibe, var særlig én ting vigtig for rederiforeningen, fortæller vicedirektør Pia E. Voss til ShippingWatch:

"Det har været rigtig vigtigt, at man er tro mod de principper, der ligger i DIS-loven," siger hun med henblik på, at lønniveauet for udenlandske søfarende ifølge DIS-loven skal afspejle lokale leveomkostninger.

"Det er utrolig vigtigt for derved også at kunne holde fast i, at det skal være konkurrencedygtigt, det vi laver. Det er ikke meningen, at det her skal medføre øgede omkostninger for rederierne. Og det har vi skrevet i aftalen. Vi går ikke på kompromis med det, der var hovedformålet med DIS-loven, nemlig at danske rederier skal være konkurrencedygtige i en global sammenhæng," siger hun.

Indflydelse er fin

De nye aftaler sikrer udenlandske søfolk en stemme i danske råd og nævn, mens norske og svenske søfarende bliver omfattet af DIS-overenskomster.

"Leveomkostningerne i Sverige, Norge og Danmark er ret ens. Så på den måde falder det rigtig godt i tråd med tanken om, at man skal aflønne baseret på leveomkostningerne i det land, hvor man bor," siger Pia E. Voss og synes generelt, det er fornuftigt, at udenlandske søfolk gennem repræsentation får indflydelse på lige fod med danske lønmodtagere i råd og nævn.

CO-Søfart skrev i en pressemeddelelse forleden, at det havde været svært at få konkrete forhandlinger i gang med Danmarks Rederiforening. Til det siger Pia E. Voss:

"Hvis man forhandler med nogen, så kan man jo også føle, at det tager tid at få folk derhen, hvor man gerne vil have det. Sådan er det altid i en forhandling, så det er ikke så underligt, synes jeg. Jeg synes, det interessante er, at vi nu gennem DIS-kontaktudvalget er nået til enighed om en aftale, som løser det forhold som regeringen har peget på i Vækstplanen for Det Blå Danmark."

Regeringens vækstplan fra december indeholder et konkret punkt om, at regeringen vil sikre udenlandske søfarende repræsentation i danske råd og nævn. Med aftalen mellem arbejdsmarkedets parter bliver det ikke nødvendigt for regeringen at gå længere ind i den sag.

CO-Søfart: Ny aftale sikrer udlændinge på DIS-skibe 

Ole Sohn: Sådan vil jeg prioritere det maritime vækstudspil

Vækstteam: Seks anbefalinger skal styrke blå erhvervsliv 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også