ShippingWatch

Lauritzen-barnebarn kritiserer Janholt

Ole Lauritzen, barnebarn til stifteren af J. Lauritzen, kritiserer den snart afgående direktør for rederiet, Torben Janholt, for at bringe J. Lauritzens fremtid i fare ved at have bestilt for mange skibe og for at have solgt reefer-interesserne for billigt.

Barnebarnet til stifteren af J. Lauritzen, Ole Lauritzen, kritiserer i Lloyd's List den snart afgående adm. direktør i rederiet, Torben Janholt, for at have bragt rederiets fremtid i fare. Kritikken kommer, efter J. Lauritzen 21. december nedskrev værdien af flåden med omkring en milliard kroner.

Lauritzen nedskriver flåde med en milliard kroner 

Ifølge Ole Lauritzen er J. Lauritzen nu afhængig af lån og garantier fra Lauritzen-fonden, fordi Torben Janholt fik selskabet til at bestille for mange skibe i midten af 00'erne og frasolgte reefer-interesserne til for lav en pris.

"Alle ved, at markedet var lige ved at gå ned i 2008, og det var, hvad der skete. Det var vanvittigt. De skulle have solgt og aflyst og betalt, hvad det kostede i 2009 og 2010, ligesom Maersk gjorde," siger Ole Lauritzen.

Torben Janholt: Jeg fortryder kun én ting 

Torben Janholt afviser kritikken og siger, at Ole Lauritzen ikke har haft kontakt med rederiet i mange år, og at han ikke har føling med nutidens shippingmarked. Han finder det helt naturligt, at J. Lauritzen midt i hårde tider for shipping må tage lån fra fonden.

Ole Lauritzen på 79, der i dag er pensioneret, har tidligere beskæftiget sig med shipping både inden for tank- og tørlastsejlads. Han var i en periode inde i J. Lauritzen, men forlod bestyrelsen i 2003, i hvad Lloyd's List kalder en magtkamp, som Torben Janholt vandt. Ole Lauritzen er ikke en del af Lauritzen Fondens bestyrelse.

Bagklogskabens lys

Torben Janholt vedkender sig, at man bestilte for mange skibe, men han mener også, at det er nemt at være bagklog, når man ikke har været med til at træffe de tidligere beslutninger.

"Når vi kigger på markedet i dag, så betalte vi da klart for mange penge for nogle skibe. Selvfølgelig købte vi for dyre skibe. Ellers ville vi ikke nedskrive deres værdi," siger Torben Janholt.

Han mener også, at kritikken af rederiets lån fra fonden rammer forbi.

"Vi har en ejer og ingen andre. De kan give os penge eller lade være. Jeg kan ikke gå på fondsbørsen og udbyde nye aktier, som mange andre selskaber gør. Det ville være meget mærkeligt, hvis vores ejer ikke støttede os på den ene eller den anden måde," siger Torben Janholt, der forlader selskabet i næste måned.

Janholt: Forhåbentlig har vi taget højde for det værste 

Ny Lauritzen CEO: Vi kan kun afvente en bedring på bulk 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs