BRIK-landenes opbremsning giver nye spilleregler

Hvor de fremvoksende økonomier tidligere var næsten ufejlbarlige, er kritikken og kravene i dag skærpet. Dertil kommer at de politiske og økonomiske forskelle mellem BRIK-landene bliver stadig mere markante, skriver Wall Street Journal.
Foto: Torben Stroyer
Foto: Torben Stroyer
AF RITZAU FINANS

De fire brik-lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, har gennemgået en rivende udvikling det seneste ti-år, men nu peger udviklingen på nye toner fra de fire vækstlande. Bortset fra Indien lå brik-landenes markeder under det amerikanske S&P 500 indeks i performance og IMF spår,  at væksten i BRIK-landene i 2013 vil blive på 4,5 pct., blot cirka 3 pct. mere end i OECD-landene. Det skriver Wall Street Journal.

Op til finanskrisen i 2008 nød eksportmarkeder som BRIK-landene godt af gennemsnitlige eksportstigninger på 20-30 procent om året, drevet af et amerikansk og europæisk forbrugsboom bygget på kredit. I dag har de to store afsætningsmarkeder fået en brat opvågnen og døjer med tårnhøj gæld, hestekure og generelle økonomiske tømmermænd, hvilket rammer de eksportafhængige BRIK-lande hårdt.

Maersk-chef kan ikke få øje på Brasiliens vækst 

Det har ført til, at analytikere spår en mindsket eksport fra udviklingsøkonomierne i 2012, og en lille stigning på mellem 5 og 10 pct. til næste år. Det vil skvulpe over i investeringsområdet, eftersom virksomhederne ikke vil have behov for at udvide kapaciteten nær så kraftigt som tidligere.

Foto: Maersk Line
Foto: Maersk Line
 

Rusland og og Brasilien regnes med at blive hårdest ramt, da de er blandt de største råvareeksportører, men hverken Kina eller Indien undgår at blive ramt af den nedadgående tendens i OECD-landene.

Resultatet af de lavere investeringer og den mindskede efterspørgsel kan ses i stigende handelsfriktion mellem Vesten og de udviklende økonomier. Det seneste eksempel er den skarpe kritik af Kinas handelspraksis og anklager om overtrædelse af patentrettigheder fremsat i en rapport i den amerikanske kongres onsdag.

Moody's nedjusterer vækstskøn for verdens største økonomier 

Adskillige analytikere forudser en omvæltning i behandlingen af BRIK-landene fra vestlige investorers og virksomheders side. Hvor de fremvoksende økonomier tidligere var næsten ufejlbarlige, er kritikken og kravene i dag skærpet. Dertil kommer at de politiske og økonomiske forskelle mellem BRIK-landene bliver stadig mere markante.

Brasilien planlægger milliardinvestering i havne 

Rederiernes vækstmarkeder taber pusten 

 

RITZAU FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også