Sikkerhedsfirma: Stabil forretning på under et år

De rigtige samarbejdspartnere har været et af nøgleordene for den kun et år gamle virksomhed, Citadel Solutions, der allerede har fået opbygget en stabil forretning og ser lyst på fremtiden.

Det er kun 12 måneder siden, at Citadel Solutions officielt blev etableret, da en blandet gruppe af frømænd, eksperter i gidselsituationer samt en enkelt finansmand mente, at de kunne lave et selskab, der leverer sikkerhedsløsninger til den maritime industri.

Virksomheden er stadig i opstartsfasen, men mener allerede den har fundet en givtig niche på det voksende marked inden for "piratindustrien," bl.a. ved at satse på partnerskaber. Og den ser derfor positivt på fremtiden i en ellers mange steder presset shipping-industri.

"Vi har en stabil indtægt, og vores udgifter er stabile. Vores succes-kriterie er, at vi formår at udvikle os til kundernes behov. Det er ikke sådan, at vi har haft eksplosivt indtjening og pengene vælter ind, men det er heller ikke realistisk i disse tider. Målet er, at vi udvikler firmaet med gode samarbejdspartnere og kunder, der giver gevinst på sigt. Det er det lange seje træk, vi står i nu," siger Jens Marquard Sørensen, der er maritim sikkerhedskonsulent i Citadel Solutions.

Allerede i 2013 efter bare et regnskabsår, forventer Citadel Solutions at give overskud.

"Vi har etableret vores navn så godt på markedet og er så langt i forhandlingerne med en håndfuld store potentielle kunder, at vi kan tillade os, at nogle falder fra og stadig få overskud på bundlinjen næste år. Hvis de alle kommer igennem, skal vi have et helt andet firma end i dag med mange flere fuldtidsansatte og større omsætning, og hvis bare et par stykker går igennem, kommer vi stadig i sort," siger Jens Marquard Sørensen.

Samarbejdspartnere

Selvom selskabet ikke er mere end et år gammelt, har det gjort sig bemærket med flere projekter. Et af dem var udgivelsen af en bog om overlevelse i en gidselsituation, der blev til i samarbejde med Søfartens Ledere og et kursus om samme emne.

"Bogen viser meget godt, hvordan vi gør. Der har vi haft en gruppe af meget kompetente mennesker, der har været med til at lave bogen. Og i samme øjeblik vi havde et produkt, har vi inddraget en partnere med anden viden end os - eksempelvis markedsføring af produktet. Så får vi lavet markedsføring af folk, der ved noget om det. Vi har et støt stigende bogsalg - nogle uger er det flere hundrede, vi sælger," siger Jens Marquard Sørensen.

Danskere udgiver første håndbog for piratgidsler 

Strategien om at alliere sig med den rette samarbejdspartner, mener han også gør sig gældende omkring kurset, hvor der i hans optik findes masser af kurser, hvor tingene udlægges fra et militært synspunkt, mens der findes få kurser, der tager udgangspunkt i søfolks verden.

"Når man arbejder med rederi- eller offshorebranchen slår man igennem internationalt eller slet ikke. Og derfor lavede vi samarbejde med Maersk Traning, og vi vil sammen folde det ud i udlandet, men den slags tager tid," siger Jens Marquard Sørensen.

Kursus skal lære søfolk at kommunikere med pirater

Citadel Solutions vil eksportere pirat-kursus 

Tæring og næring

Selskabet blev etableret af fem medejere med hver deres kompetence indenfor maritim sikkerhed, og Jens Marquard Sørensen er for to måneder siden blevet en del af selskabet. Han har siden da arbejdet med markedsføring og udvikling af firmaet og har en anden baggrund end de andre i selskabet. Han har arbejdet som sømand og i Søfartsstyrelsen og har haft meget med offshore og den maritime industri at gøre.

"Der er fem medejere. Man har valgt at lave en model, hvor de har hver deres specialisering. En person er ekspert krisehåndtering på ledelsesniveau, en er specialist i gidselsituationer, en tredje er specialist i fysiske sikkerhedsforanstaltninger mod boarding, så har vi medejer, der ikke har noget med militæret at gøre, som har baggrund fra finans og erhvervsliv, og en sidste er person, der bl.a. arbejder med efterretninger. Det er et stærkt klør fem, for vi kan dække mange behov uden at have udgifter ved at hente eksterne folk ind," siger Jens Marquard Sørensen.

Og det er helt centralt for selskabet at holde udgifterne nede i opstartsfasen.

"Vi sætter i den grad tæring efter næring. Vi har ikke noget lokale. Vi arbejder hjemmefra. Vi har kunder, men i det øjeblik, du begynder at have faste udgifter til lokaler, computer osv. skal du hele tiden hente kunder, og det kan være svært at gøre hele tiden. Så det bliver kørt meget stramt. Men samtidig er det drevet ved, at de er mange partnere i selskabet, så man kan levere meget arbejde og udvikling uden at skulle have penge op af lommen nu, fordi den finansielle udvikling ligger fremover. Så vi kan udvikle koncepter til kunderne uden at skulle bruge mange penge nu," siger Jens Marquard Sørensen.

Visse standarder

En af de ting som Citadel Solutions har arbejdet meget for, er at højne standarden af de produkter, som rederierne forventer fra leverandører af sikkerhedsløsninger.

"Vi forventer at vores eksisterende produkter og dem, vi er ved at udvikle, er med til at løfte standarden på, hvad man kan forvente på sikkerhedsområdet. Det skal være et godt stykke over, hvad man er vant til. Vi mener, at vi kan sætte forventningerne til, hvad sikkerhed skal være, op. Og det vil forhåbentlig også kunne aflæses på vores salg fremover," siger Jens Marquard Sørensen.

Foto: Citadel Solutions
Foto: Citadel Solutions

Det undrer ham og selskabet, at kunderne ikke stiller større krav til leverandørerne, på samme måde som man gør, når alle mulige andre produkter skal købes. Derfor vil selskabet gerne se, at der bliver mere strikse standarder på området.

"Offshore- og rederibranchen har masser af instanser med forskellige standardkrav. Vores langsigtede mål er at få dem til at forstå, at man godt kan sætte standarder indenfor sikkerhedsløsninger også. Det gør man ikke nu, og til sammenligning er sikkerhed derfor et gabende tomrum. Hvis man tager et citadel, ser vi nogle citadeller, der er så dårlige, at de reelt ingen effekt har. Hvis du sammenligner det med brandslukningsudstyr, er der enormt store krav om testning og funktion. Og der er målet, at når vi leverer et citadel, kan du forvente at det holder og er på højt niveau. Vi ved selv, vi laver citadeller, der holder. Men næste skridt er, at vi kan dokumentere, at vi lever op til offshore og rederi-standarder," siger Jens Marquard Sørensen.

Danske anti-piratfirmaer nyder godt af pirattrussel 

Eks-piratjægere vil forberede søfolk på Aden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også