Kursus skal lære søfolk at kommunikere med pirater

Citadel Solution starter i samarbejde med Maersk Training et nyt anti-piratkursus op. Undervisningen har gidselrollen som fokus og skal give søfolk redskaber til at modstå det pres, et piratangreb er.

Citadel Solutions tilbyder i samarbejde med Maersk Training fra september et anti-piratkursus til søfolk. Kurset er det første af sin slags og er blevet lavet for at kunne uddanne søfolk til situationen som gidsel, som med de seneste års piratanbreb er en situation stadig flere danske søfolk skal forholde sig til. Mens fokus tidligere især har været på forskellige fysiske antipirat-midler som citadeller og våben, er kurset en oprustning af det psykiske beredskab på skibene.

"Den måde, man opfører sig på som gidsel, kan have stor betydning. Hvis man får opbygget et godt forhold til piraterne, så piraterne ser gidslerne som mennesker, kan det ændre situationen. De søfolk, der ikke skaber konflikt, de bliver behandlet bedre. Det er svært at have en positiv kommunikation, når man er gidsel, men det er det, vi skal fokusere på at lære dem. Så man hele tiden kan koncentrere sig om at være positiv og ikke vise frustration," siger konsulent Daniel Andersen fra Citadel Solutions til ShippingWatch.

Maersk Training skriver i kursusmaterialet, at en vigtig del af det psykiske beredskab også er at kunne gennemføre en god debriefing efter et eventuelt piratangreb, og man vil gerne sætte fokus på de problemer, pirateriet kan skabe før og efter.

Vigtig forberedelse

"Hos Maersk Training går vi dybere end lovpligten og regulationer og tror, at forberedelsen til det usandsynlige og ubehagelige er lige så værdifuld, som at forberede sig på rutinen," skriver Maersk Training.

Citadel Solutions oplever, at ikke kun Maersk, men også andre rederier er interesserede i kurserne med den psykiske forberedelse.

"Der er større opmærksomhed på, at det har konsekvenser for de her søfolk, hvis de ikke er uddannet ordentligt. I en undersøgelse er man nu i gang med at kortlægge de psykiske konsekvenser af en gidseltagning. Det er en viden, som kan være lige så værdifuld som førstehjælp. Man håber ikke, at man skal bruge det, men skulle det ske, så kan man agere mod pirateri, selvom det ikke er en forventelig hændelse," siger Daniel Andersen.

ShippingWatch skriver i disse dage om pirateri og truslen mod skibsfarten og interviewer virksomheder og eksperter, der beskæftiger sig med området.

Slow steaming og piratbekæmpelse kan gå hånd i hånd

Risk Intelligence ser lavere pirat-aktivitet i 2012 og 2013 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også