Storpolitisk spil er i gang om Grønlands råstoffer

Ifølge Politikens oplysninger er China Development Bank, der er direkte styret af den kinesiske regering og har til formål at sikre Kina adgang til strategiske ressourcer i hele verden, klar til at skyde op til 14 mia. kr. i gigantprojekt.
Foto: Torben Stroyer
Foto: Torben Stroyer
AF NIELS FASTRUP, KRISTIAN KLARSKOV OG KIM RATHCKE JENSEN, POLITIKEN

Den grønlandske regering er gået ind i afgørende forhandlinger med Kinas største statsbank om finansieringen af et stort mineprojekt uden for Nuuk, som vil give kineserne adgang til Grønlands eftertragtede naturressourcer.

Det sker, samtidig med at Forsvarets Efterretningstjeneste i sin årlige rapport advarer om, at den store interesse for blandt andet Grønlands råstoffer fra stormagter som USA, EU, Rusland og Kina sætter store sikkerhedsmæssige interesser i spil.

Ifølge Politikens oplysninger er China Development Bank, der er direkte styret af den kinesiske regering og har til formål at sikre Kina adgang til strategiske ressourcer i hele verden, klar til at skyde op til 14 mia. kr. i gigantprojektet, som foruden etableringen af selve minen kræver anlæggelsen af 150 kilometer vej samt en udskibningshavn til jernmalmen.

Bekræfter forhandlinger

Det er det britiske selskab London Mining, som står for selve mineprojektet, men selskabet kan ikke selv finansiere den enorme investering. Det er her, China Development Bank kommer ind i billedet, erfarer Politiken, og på den måde skaffer sig adgang til Grønlands undergrund.

Grønlands råstofminister, Ove Karl Berthelsen, deltager i øjeblikket i en minekonference i Grønland. Han bekræfter, at der forhandles med den kinesiske statsbank.

»Jeg kan bekræfte, at vi i næste uge skal mødes med China Development Bank«, siger han.

Internationale Kinaeksperter er ikke overraskede over den kinesiske statsbanks interesse for Grønlands råstofrigdomme.

»Kina har ikke tilstrækkeligt med råstoffer inden for egne grænser, og China Development Bank støtter de mål, som Kina har i forhold til at sikre sig adgang til energi og ressourcer«, siger Erica S. Downs fra amerikanske Brookings Institution.

Storpolitiske spændinger

Marc Lanteigne, der forsker i Kinas rolle som global stormagt på universitetet i Wellington, New Zealand, mener, at projektet understreger den kinesiske regerings interesse i Grønland.

»At China Development Bank er involveret i en potentiel aftale med London Mining omkring rettighederne til minedrift, er et signal om, hvor stor betydning Beijing tillægger forhandlingerne«, siger han.

Kinesernes engagement i Grønland kan let udløse storpolitiske spændinger, fremgår det af en ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Både USA og Rusland er meget skeptiske over for kinesiske forsøg på at få kontrol med naturressourcer i det arktiske område«, skriver Danmarks militære efterretningstjeneste i rapporten.

Med selvstyreloven fra 2009 har Grønland fået det fulde ansvar for udnyttelsen af landets råstoffer. Alligevel er Danmark dybt involveret i det storpolitiske spil. Dels hører Grønlands sikkerheds- og udenrigsforhold stadig ind under Danmark. Dels er den danske regering lige nu i færd med at tage stilling til en særlov, der skal gøre det muligt at lade 2.000 kinesere arbejde i Grønland.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønsker ikke at svare på, hvorvidt kinesernes engagement i Grønland bekymrer den danske regering.

»Jeg tror, det er vigtigt at tage hele den diskussion samlet. Det gør vi også med grønlænderne, og jeg har ingen kommentarer til den historie«, siger hun.

Arktis udgør et særligt maritimt vækstpotentiale 

Medie: Kæmpe kinesisk mineinvestering i Grønland 

Regering vil styrke Forsvaret i Grønland 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også