ShippingWatch

Ugebrev: Danske Bank og Nordea presses af shippingnedtur

De seneste års udvikling i shipping-fragtraterne rammer Nordea og Danske Bank, skriver Økonomisk Ugebrev.

Foto: Thomas Borberg

Fragtraterne for tørlastshipping, Baltic Dry Bulk, ligger tæt på det laveste siden efteråret 2008, hvor finanskrisen kulminerende med krakket af Lehman Brothers. Det rammer de danske banker Nordea og Danske Bank, skriver Økonomisk Ugebrev.

"De seneste års svage udvikling i shipping-fragtraterne er nu for alvor begyndt at sætte sig i bankernes regnskabstal. Med udsigt til en global økonomisk opbremsning kan det blive endnu værre, vurderer kreditanalysefirmaet CreditSights i en analyse af de nordiske bankers shippingeksponering," skriver ugebrevet.

Analysefirmaet henviser til, at blandt andet Nordea og Danske Bank er nogle af verdens største bankudlånere til de internationale rederier.

Ifølge analysen var bankernes udlånstab på shipping relativt meget større end shippingudlånenes andel af de samlede bankudlån.

"Eksempelvis udgjorde Nordeas udlånstab på shipping i kvartalet 1,8 pct. af de samlede shippingudlån, og Danske Banks udlånstab udgjorde 1,5 pct. af de samlede shippingudlån. Det var betydeligt mere end de to bankers generelle tabsprocenter på henholdsvis 0,3 procent og 0,9 procent," anfører ugebrevet.

Nordea har allerede samlet tabsnedskrevet 4,1 procent af de samlede shippingudlån på 13,6 mia. euro, og Danske Bank har en akkumuleret tabsnedskrivning på 0,34 mia. euro, svarende til 3,8 procent af de samlede shippingudlån på 9 mia. euro.

En forsigtigt løftet pegefinger

Selvom analysehuset løfter en advarende pegefinger, påpeger det også, at der ikke er tale om alvorlige problemer.

CreditSights vurderer, at de nordiske bankers resultater for 1. kvartal 2012 generelt var solide på grund af relativt stærke økonomier i Sverige og Norge, samt fokus på de relativt ukomplicerede store nationale retailforretninger.

Konkret om Danske Bank fremhæves det dog, at der er tale om en anden historie, da banken fortsat har udfordringer med udlånsbøgerne i Irland og Nordirland, samt fortsat problemer med den danske udlånsbog.

RITZAU FINANS

Skibskreditten ikke alene med barsk kritik af Moody's

Skibskredit: Moody's nedgradering øger risiko for dyrere lån 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Celsius Shipping er sluppet ud af russisk dilemma

Celsius Shipping med danskeren Jeppe Jensen i spidsen behøver ikke længere at se magtesløst til, mens et af dets skibe anløber en russisk havn. Kontrakten med kinesisk energiselskab er udløbet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs