Medie: Danske gidsler har siddet 515 dage

Det danske redieri Shipcraft leverede våben til Vietnam, mens besætning blev holdt fanget. Det skriver Ekstra Bladet mandag.

515 dage i helvede. Så længe har styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez og deres fire mand store besætning i dag været gidsler hos pirater i Somalia.

Rederiet Shipcraft er siden tilfangetagelsen den 12. januar 2011 blevet kritiseret og politianmeldt for ikke at gøre nok for at få skibets besætning fri.

Ekstra Bladet afslører mandag, at Shipcraft i stedet for at sætte alle ressourcer ind på at få frigivet gidslerne havde travlt med at levere den last af missiler til den vietnamesiske hær, som Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez og besætningen var på vej med, da de blev taget til fange ombord på skibet 'Leopard'.

Data fra den amerikanske tænketank Transarms dokumenterer således, at skibet lagde til kaj i Haipong i Vietnam den 29. marts 2011.

3F: Skandaløs prioritering

Forhandlingssekretær i 3F Henrik Berlau er stærkt utilfreds med rederiets prioriteter:

"Det er skandaløst, at Shipcraft tænker mere på at få en indbringende våbenlast frem end på hurtigst muligt at få deres ansatte fri," siger han til avisen..

I oktober sidste år meldte rederiet ud, at de havde store økonomiske vanskeligheder og muligvis stod overfor konkurs. Det økonomiske uføre står i skarp kontrast til tidligere år, hvor ejerne i 2008 og 2009 trak 46,6 millioner kroner ud af firmaet.

"Firmaet fremturer med, at de ingen penge har tilbage, men så må de sgu skaffe dem. De har aktiver, de kan sælge. De har en forpligtelse, som de simpelt hen ikke vil løfte af hensyn til deres egen økonomiske situation," siger Henrik Berlau.

Direktør i Shipcraft Claus Bech har ikke ønsket at kommentere sagen.

Danske skibe må bevæbnes i alle piratområder 

Somaliske pirater er stækket 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også