ShippingWatch

Somaliske pirater er stækket

Det går voldsomt ned ad bakke for piraterne, skriver Ritzau. Færre angreb og færre kaprede skibe, viser nye tal. Men det er alt for tidligt at juble, og det er nu, at indsatsen dernede skal fastholdes, mener rederiforeningen.

Somaliske pirater har kun kapret syv skibe i årets første fem måneder. Det er mere end en halvering i forhold til samme periode sidste år, hvor piraterne kaprede 15 skibe. Det viser nye tal fra Natos indsats mod pirater, Operation Ocean Shield, skriver Ritzau.

Også antallet af piratangreb er faldet meget drastisk. Piraterne angreb kun 17 gange i årets første fem måneder mod 93 i samme periode året før.

I 2010 var de samme tal for månederne fra januar til og med maj, 54 angreb og 20 kaprede skibe.

Indsatsen virker

Vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen siger, at det er et tydeligt tegn på, at indsatsen mod piraterne virker.

"Skibsfarten er blevet bedre til at overholde reglerne for sejlads i piratfarvande samtidig med, at flere og flere skibe beskyttes af bevæbnede vagter. Men den internationale flådestyrke er også gået hårdere til værks med at destruere piraternes moderskibe og deres baser på land. Tilsammen har det gjort sin virkning," siger Jan Fritz Hansen til Ritzau.

Skibsrederne tør dog ikke konkludere, at piratfaren er elimineret.

"Vi ved ikke, om det er stilhed før stormen. Vi har endnu ikke set, at piraterne har ændret strategi efter at handelsskibene i stor stil har bevæbnede vagter om bord. Og vi ved ikke, om de vil kunne angribe i større flokke, så det er alt for tidligt at juble og det er nu, at indsatsen dernede skal fastholdes," siger Jan Fritz Hansen.

Ifølge den seneste opgørelse fra det Internationale Maritime Bureau, har somaliske pirater i øjeblikket 13 skibe kapret og omkring 200 søfolk holdes som gidsler.

I hele 2011 lykkedes det piraterne at kapret 22 skibe, og det var en halvering i forhold til 2010, hvor fangsten var 44 skibe.

IMO udsender vejledning til private vagtselskaber 

EU Navfor stiller spørgsmål ved angreb på Maersk Texas

Forsvaret: Piratangreb i Aden-Bugten er rekordlavt 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs