ShippingWatch

Søvndal kritiseres for våbentransport-sag

3F, der organiserer danske sømænd, kritiserer udenrigsministeren for sin kovending.

Foto: UM

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) møder nu kritik for sit holdningsskifte i sagen om transport af våben og krigsmateriel med danske skibe. Det skriver Ekstra Bladet ifølge Ritzau.

Søvndal kritiserede selv den tidligere regering for en lempelig holdning til våbentransport, men afviser nu at stramme den danske våbenlov, der omfatter våbentransport. Udenrigsministeren indtager dermed et standpunkt, han selv tidligere har ment var både umoralsk og livsfarligt for danske sømænd og soldater.

3F: Meget utroværdigt

Forhandlingssekretær Henrik Berlau fra 3F's Transportgruppe, der organiserer danske sømænd, er utilfreds med Villy Søvndals holdningsskifte:

"Det virker utrolig vammelt, og han må have det skidt i dag med at skulle lave den kolbøtte. Det er meget utroværdigt. De nuværende regler tillader, at danske rederier sejler til lande med konflikter, og det kan i allerhøjeste grad være farligt for besætningen, fordi konfliktens parter altid vil holde øje med de forsyninger, fjenden får," siger Henrik Berlau:

"Herudover bliver våben leveret til regimer, der undertrykker deres egen befolkning, og det burde danske rederier simpelt hen ikke være involveret i, " tilføjer han.

Det sagde Søvndal i 2004:

Under den seneste revidering af våbenloven i februar 2004, krævede Villy Søvndal en markant stramning af den danske lov om våbentransport. Dengang sagde han blandt andet:

- Vi sender mange danske soldater ud internationalt. Måske er dem, de er ude at slås med, bevæbnet med våben, der er sejlet dertil med danske skibe.

- Det gør det ikke alene langt farligere, end det behøvede at være, at være soldat i internationale aktioner, det gør det også farligere at være dansk sømand.

- Hvorfor ikke tage chancen, gøre Danmark til et land, der på linje med Tyskland og Belgien ikke er et fodslæbende land, men går foran, sagde Villy Søvndal dengang.

Avis: Dansk skib med våben til Bahrain 

Regeringen holder fast i regler for våbentransport 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Ugens bedste artikler på ShippingWatch

Myndighed har anket dom over krænkelsesdømt Maersk-kaptajn, logistikoncernen DSV vokser kraftigt i Sydamerika, Europas behov for kul åbner nyt marked for tørlast, og Maersk Broker erklærer sig parat til vækst inden for tank.

Celsius Shipping er sluppet ud af russisk dilemma

Celsius Shipping med danskeren Jeppe Jensen i spidsen behøver ikke længere at se magtesløst til, mens et af dets skibe anløber en russisk havn. Kontrakten med kinesisk energiselskab er udløbet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs