Søvndal kritiseres for våbentransport-sag

3F, der organiserer danske sømænd, kritiserer udenrigsministeren for sin kovending.
Foto: UM
Foto: UM

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) møder nu kritik for sit holdningsskifte i sagen om transport af våben og krigsmateriel med danske skibe. Det skriver Ekstra Bladet ifølge Ritzau.

Søvndal kritiserede selv den tidligere regering for en lempelig holdning til våbentransport, men afviser nu at stramme den danske våbenlov, der omfatter våbentransport. Udenrigsministeren indtager dermed et standpunkt, han selv tidligere har ment var både umoralsk og livsfarligt for danske sømænd og soldater.

3F: Meget utroværdigt

Forhandlingssekretær Henrik Berlau fra 3F's Transportgruppe, der organiserer danske sømænd, er utilfreds med Villy Søvndals holdningsskifte:

"Det virker utrolig vammelt, og han må have det skidt i dag med at skulle lave den kolbøtte. Det er meget utroværdigt. De nuværende regler tillader, at danske rederier sejler til lande med konflikter, og det kan i allerhøjeste grad være farligt for besætningen, fordi konfliktens parter altid vil holde øje med de forsyninger, fjenden får," siger Henrik Berlau:

"Herudover bliver våben leveret til regimer, der undertrykker deres egen befolkning, og det burde danske rederier simpelt hen ikke være involveret i, " tilføjer han.

Det sagde Søvndal i 2004:

Under den seneste revidering af våbenloven i februar 2004, krævede Villy Søvndal en markant stramning af den danske lov om våbentransport. Dengang sagde han blandt andet:

- Vi sender mange danske soldater ud internationalt. Måske er dem, de er ude at slås med, bevæbnet med våben, der er sejlet dertil med danske skibe.

- Det gør det ikke alene langt farligere, end det behøvede at være, at være soldat i internationale aktioner, det gør det også farligere at være dansk sømand.

- Hvorfor ikke tage chancen, gøre Danmark til et land, der på linje med Tyskland og Belgien ikke er et fodslæbende land, men går foran, sagde Villy Søvndal dengang.

Avis: Dansk skib med våben til Bahrain 

Regeringen holder fast i regler for våbentransport 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også