Kan Counterstrike-spillere blive fremtidens sømænd?

Hvordan kommer lovgivningen af førerløse skibe til at se ud? Hvem har ansvaret i tilfælde af uheld? Og kan computerspillere blive fremtidens styrmand af et fjernstyret skib? ShippingWatch er dykket ned i nogle af de oplagte spørgsmål om autonome skibe.
Foto: Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce

Nok går det stærkt med udviklingen af autonome og førerløse teknologier til shippingindustrien, hvis man spørger producenter og udviklere som Rolls-Royce.

Men selvom flere aktører og lande allerede er i gang med at teste teknologien i nationale farvande, så står en række problemstillinger og knaster fortsat i vejen for, at udrulningen af førerløse skibe for alvor kan tage fat i shipping, og rederne kan se de afgørende fordele ved teknologien.

Rederier og speditører holder igen med førerløs teknologi

Et er, hvem der overhovedet skal styre de fjernstyrede skibe, der udgør en del af den udvikling på feltet for ubemandede og intelligente skibe, der sker nu. For svaret behøver ikke nødvendigvis at være en sømand med mange års erfaring, lyder det fra Kevin Daffey, director for Engineering & Technology og Ship Intelligence hos Rolls-Royce, til ShippingWatch.

Ifølge ham kan det sagtens vise sig at blive en, der er god til computerspil som Counterstrike eller Fortnite.

"Skal det være nogen med erfaring til søs, eller kunne det være en, som er rigtig god til first person videospil. Der er ingen regler omkring det," siger Kevin Daffey til ShippingWatch og uddyber:

"Det handler om at åbne shipping op for folk med forskellige færdigheder og potentielt bringe nye mennesker ind i industrien."

Efter flere års massive investeringer i teknologien forventer Rolls-Royce snart at nå et breakeven i udviklingen af autonom shipping. I slutningen af sidste år oplevede selskabet, at de første kommercielle ordrer begyndte at tikke ind på teknologien.

Rolls-Royce tror på snarligt breakeven på autonom shipping 

Hvem har ansvaret?

Ovenstående spørgsmål om kontrollen af et fjernstyret skib er et af de i alt tre områder, hvor Kevin Daffey peger på udfordringer og spørgsmål i udrulningen af autonom og potentielt ubemandet skibsfart.

"Et andet område er omkring ansvar og forsikringen af skibet. Er det rederen, operatøren eller teknologiudvikleren, der er ansvarlig i tilfælde af en ulykke? Det er ikke blevet prøvet ved nogen domstol, så det juridiske perspektiv er ikke tydeligt," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Samarbejdet mellem gødningeproducenten Yara og Kongsberg om det førerløse containerskib Yara Birkeland har været et af de mest omtalte projekter inden for autonom shipping. Efter planen skal skibet være i drift om kort tid. Illustration: Yara/Kongsberg
Samarbejdet mellem gødningeproducenten Yara og Kongsberg om det førerløse containerskib Yara Birkeland har været et af de mest omtalte projekter inden for autonom shipping. Efter planen skal skibet være i drift om kort tid. Illustration: Yara/Kongsberg

Et forhold, der også bliver nævnt i en rapport om fremtiden for containershipping, som konsulenthuset McKinsey og søforsikringsselskabet TT Club offentliggjorde tidligere på året.

Her er en kilde fra shippingindustrien blevet citeret for at sige, at automatiseringen først vil ske på land med førerløse tog og dernæst lastbiler uden chauffører.

"Til sidst vil være førerløse skibe på grund af miljørisikoen. Du skal kunne bebrejde nogen, hvis der sker noget, og kaptajnen får skylden i dag, og fordi vedligeholdelse om bord er billigere end vedligeholdelse i havnen," lyder det i rapporten, som forsøger at kortlægge de næste 25 år for containerindustrien.

McKinsey ridser de næste 25 år op for containerindustrien 

International lovgivning mangler

Flere lande er i færd med at teste autonom og ubemandet skibsfart i dag. Og mens at eksempelvis Norge og Finland af flere bliver betegnet som førende på feltet med flere oprettede forsøgsområder, så fortsætter lovgivningen med at være hovedproblemet på området ifølge Kevin Daffey.

"Lige nu er det her et område uden nogle rigtige regler, så de første tilfælde af skibe, som vil benytte teknologien, vil især være i landes egne farvande, fordi flagstaten kan lave sin egen lokale lovgivning. Klasseselskaberne har alle rykket ret stærkt i at udvikle indledende regler omkring autonome skibe," siger Kevin Daffey, der uddyber, at Rolls-Royce arbejder tæt sammen med flagstater, som arbejder mest med teknologien.

Over for ShippingWatch tilkendegiver IMO, at området aktuelt er på "et undersøgelsesstadie."

Det er i regi af FN's søfartsorganisation, at der skal udvikles regler, der i sidste ende skal bane vejen for autonome skibe i internationalt farvand.

Til december vil emnet være på dagsordenen på et møde i sikkerhedskomiteen MSC, hvor en rapport fra en undersøgelsesgruppe vil blive indleveret, og arbejdet vil fortsætte efter den tidsplan, man har lagt. 

Nu starter IMO arbejdet med autonome skibe

Ny rapport: IMO har nøglerolle i udvikling af autonome skibe

"Undersøgelses-øvelsen vil give nyttig information til medlemslande i det videre arbejde og identificere hvilke – hvis nogen – reguleringer, der skal ændres for at imødekommer de forskellige niveauer af identificeret autonomi, eller hvis der er behov for at blive vedtaget ny lovgivning," skriver en talsmand fra IMO i et skriftlig svar til ShippingWatch.

Udsigterne kan dog være lange for en egentlig international lovgivning, vurderede DNV GL tidligere på året i sin rapport om de maritime trends for de næste årtier.

"Husk på, at det tog 17 år fra, at det første LNG-drevede skib sejlede i norske farvande, før IMO's Internationale regler for sikkerhed for skibe, der bruger gas eller andre low-flashpoint brændstoffer trådte i kraft. Derfor vil det muligvis være optimistisk at antage, at internationale regler for autonome skibe kan være på plads inden 2035," skrev DNV GL.

Klasseselskabet så dog muligheder for, at autonome skibe kan sejle i nationale farvande i løbet af det næste årti.

Her går det hurtigst

Udover Norge og Finland er der en række andre lande, der også rykker på autonom skibsfart lige nu, vurderer Kevin Daffey hos Rolls-Royce.

Han fremhæver også Danmark og København, hvor Rolls-Royce samarbejder med Svitzer om en fjernstyret slæbebåd i tillæg til lande som Singapore, Australien og Japan.

"Vi har været i et konsortium med Kina og har også haft noget dialog i USA, så der er en række lande, der begynder at være der. Der er gang i arbejdet, og folk taler om dette. IMO følger nu op på lovgivningen og kigger på det, så der er et momentum, der er ved at blive opbygget for tiden."

Slæbebåden Hermod, hvor Svitzer og Rolls-Royce i et samarbejde har testet fjernstyret kontrol. Foto: Søren Pico/ShippingWatch | Foto: Søren Pico/ShippingWatch
Slæbebåden Hermod, hvor Svitzer og Rolls-Royce i et samarbejde har testet fjernstyret kontrol. Foto: Søren Pico/ShippingWatch | Foto: Søren Pico/ShippingWatch

Trods problemstillingerne, og at redere som Svitzer fortsat i dag leder efter de kommercielle fordele ved skibsfarten, så ser Kevin Daffey potentiale for skibe i en nær fremtid, som vil kunne træffe egne beslutninger.

"Man kan have et ubemandet skib, som er fjernstyret med meget få autonome funktioner eller et skib med en grad af selvbestemmelse. Jeg tror helt sikkert, at vi fra omkring 2025 og fremefter vil se helt igennem autonome skibe, som har deres egen beslutningsevne, specielt når de er på dybt vand og væk fra trafik. Under de forhold vil de arbejde ved at træffe deres egne valg," siger Kevin Daffey og fortsætter:

"I havnene vil myndighederne sandsynligvis gerne have folk, der i det mindste er parate til at tage kontrollen som en sikkerhed."

Svitzer og Rolls-Royce i nyt samarbejde med britisk havneoperatør

Rolls-Royce indgår nyt samarbejde med teknologifirma om autonome skibe 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også