Negativ egenkapital i Torm på 100 mio USD

Starten på 2014 blev en skuffelse for Torm, der fik et før skat minus på 222 mio. USD. Egenkapitalen er negativ med godt 100 mio. USD.

Torm fik et underskud før skat på hele 222 mio. USD i første kvartal 2014, fremgår det af rederiets regnskabsmeddelelse. Resultatet betyder, at det hårdt plagede rederi nu har en negativ egenkapital på godt 100 mio. USD.

”Første kvartal er som regel en stærk periode for produkttankmarkedet, men i år blev de højere fragtrater delvist udlignet af begrænset arbitragehandel og  fortsat lav efterspørgsel i Europa,” udtaler CEO Jacob Meldgaard og tilføjer:

”Torm foretog en nedskrivning uden likviditetseffekt på USD 195 mio. og har nu negativ egenkapital. Jeg er tilfreds med, at Torms operationelle platform fortsat leverer konkurrencedygtige resultater, hvilket er grundlaget for en rekapitalisering af selskabet."

Som følge af en nedskrivning på USD 195 mio. og driftsresultatet i første kvartal 2014 er egenkapitalen negativ med USD 103 mio. pr. 31. marts 2014, oplyser Torm.

Driftsresultatet endte på et plus på 21 mio USD.

Spotrater faldt med 14 procent

Om det sure tankmarkedet i begyndelsen af året skriver rederiet yderligere i sin meddelelse, at Torms største segment, MR, opnåede spotrater på USD/dag 15.207, svarende til et fald på hele 14 procent i forhold til første kvartal 2013.

Rederiets nettorentebærende gæld er nu på 1.662 mio. USD sammenlignet med 1.718 mio. ved udgangen af 2013. Reduktionen i første kvartal 2014 skyldes primært tilbagebetaling af gæld i forbindelse med levering af skibe klassificeret som aktiver, der var bestemt for salg.

"Pr. 31. marts 2014 udgjorde Torms tilgængelige likviditet USD 106 mio., bestående af USD 18 mio. i likvide beholdninger og USD 88 mio. i uudnyttede kreditfaciliteter. Der er ingen nybygninger i ordre, og der udestår derfor ingen investeringer hertil," skriver Torm.

Banker trak sig

Resultatet kommer oven på et minus før skat i hele 2013 på 166 mio. USD. Det var en markant forbedring i forhold til 2012, hvor underskuddet før skat var på 579 mio. USD.

Driftsresultatet (EBITDA) blev sidste år positivt med USD 96 mio., hvilket var en forbedring på  USD 291 mio. sammenlignet med 2012. Fremgangen var et resultat af "forbedrede markedsforhold i produkttanksegmentet kombineret med en styrkelse af Torms operationelle platform og kunderelationer," som det hed i regnskabet.

Siden offentliggørelsen af årsregnskabet i marts har flere långivere valgt at gøre brug af muligheden for at afhænde deres lån eller skibe i Torm. Det betød, at både Nordea og Danmarks Skibskredit trak sig fra deres engagement med rederiet. Samtidig betød det afhændelsen af 13 skibe.

Torm har længe ført forhandlinger med investorer og nye ejere som led i en salgsproces.

Reducering af gæld

Om restruktureringsaftalen skriver rederiet i regnskabet:

"I restruktureringsaftalen indgik visse optionsrettigheder, som i første kvartal 2014 udløste Torms salg af 13 produkttankskibe til selskaber kontrolleret af Oaktree. Ifølge aftalen vil Oaktree placere de 13 skibe under Torms kommercielle drift og benytte Torms integrerede operationelle platform til den tekniske drift. Ved transaktionens gennemførelse i andet kvartal 2014 vil den tilhørende skibsfinansiering blive fuldt tilbagebetalt og dermed reducere selskabets gæld med USD 223 mio."

Tankskibsrederiet venter nu en EBITDA-indtjening på mellem 70 og 100 mio. USD for hele året, mens resultatet før skat ventes at vise et minus på mellem 260 og 290 mio. USD.

Den tidligere forventning fra Torm lød på mellem 70 og 110 mio. USD i EBITDA og mellem 230 og 280 mio. USD i minus før skat.
 

Salg af Torm-lån kan ramme tyske banker

Oaktree fører an i kapitalfondes invasion i shipping

Få store spillere får afgørende rolle for produkttank 

Långivere siver ud af Torm

Jacob Meldgaard: Vi er der hvor vi var i sidste uge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også