ShippingWatch

Professor: Skattetrykket får Total til at vælge Norge fra

Det vækker bekymring i Norge, at Total med købet af Maersk Oil vil etablere sit regionale hovedkontor i Danmark. "Det vi nu ser er, at de store selskaber trækker sig ud af Norge," siger professor i olieøkonomi til Dagens Næringsliv. 

Foto: Ritzau Scanpix/Claus Bonnerup.

At Total vil placere sit regionale hovedkontor for Danmark, Holland og Norge i København efter købet af Maersk Oil vækker stor opsigt i Norge, hvor det franske olieselskab er en af de betydelige spillere.

Politikerne sidder og ser på.

Petter Osmundsen, professor i olieøkonomi
Ifølge Dagens Næringsliv mener professor i olieøkonomi Petter Osmundsen, at udmeldingen er et udtryk for det skattetryk, der er i Norge, som er en væsentlig grund til, at mange store selskaber fremstår mere aktive i både Danmark og Storbritannien.

"Det vi nu ser er, at de store selskaber trækker sig ud af Norge. Politikerne sidder og ser på. Argumentet er, at norsk sokkel er mere moden. Men norsk sokkel er ikke mere moden end den danske," siger Petter Osmundsen til den norske avis, som også har talt med Arbejderpartiets energipolitiske talsmand Terje Lien Aasland, som mener, at regeringen er "for passiv" i forhold til at sikre flere norsk-placerede selskaber.

11. september er der Stortingsvalg i Norge, og i forbindelse med valgkampen har den norske olieindustri pointeret, at man vil have bedre rammevilkår i form af skattelettelser. Branchen er parat til at foretage nye investeringer på 150 mia. norske kr. (119,2 mia. kr.), hvis politikerne vedtager skattelettelser for olieselskaberne.

Har større produktion i Norge

Udmeldingen fra franske Total kom i forbindelse med, at det franske selskab køber Maersk Oil i en handel, som værdisætter den danske division til 7,45 mia. dollars svarende til ca. 47 mia. danske kr.

Fra Total lød det mandag, at man vil opretholde Maersks Oils position i Nordsøen med "betydelige baser i København og Esbjerg og med Danmark som operationsbase for Total S.A.s samlede aktiviteter i Danmark, Norge og Holland."

Det er en beslutning, der får Dagens Næringsliv til at konstatere, at Totals norske olieproduktion dagligt lyder på 235.000 tønder, mens Maersk Oil til sammenligning producerer 140.000 tønder olie om dagen i Danmark og små mængder gas, mens dansk sokkel ikke har nogen nye udforskningsområder.

Udover at operere på dansk sokkel er Maersk Oil i Nordsøen også involveret i andre projekter, blandt andet det store, norske Johan Sverdrup-felt, hvor oliedivisionen har en ejerandel på 8,44 pct.

Nylig fyringsrunde

Franske Total har i dag sit norske hovedkontor i Stavanger, og med planerne om det regionale hovedkontor i Danmark er det endnu uvist, hvad der kommer til at ske med kontoret i den norske olieby.

Ifølge Stavanger Aftenblad påpeger Totals pressekontakt i Norge, Leif-Harald Halvorsen, imidlertid, at ledelsen i Norge ikke opfatter det sådan, at hovedkontorsfunktionen i Norge helt lægges ned. Hvordan arbejdsfordelingen bliver i fremtiden med det nye, regionale kontor, vil fremtiden vise, lyder det herfra.

"Vi har i øjeblikket ingen information om, hvad oprettelsen af forretningsenheden for Nordsøen indebærer for den norske Total-organisation," siger han til avisen.

Det er ikke mere end godt fire måneder siden, at der var en sparerunde på kontoret, hvor Total meddelte, at op til 140 stillinger skulle fjernes. Efter en intern proces valgte mange medarbejdere dog at gå frivilligt, og Total undgik dermed reelle fyringer, skrev Sysla i starten af juli.

Totals overtagelse af Maersk Oil skal opnå en række godkendelser, og handlen ventes at falde endeligt på plads i første kvartal af 2018.

Total-direktør vil styrke kontorer i Danmark 

Hemmingsen om frasalg: Det er en relativ hurtig handel

Total ser årlige synergier på 2,5 mia. ved Maersk Oil-køb 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs