ShippingWatch

Total ser årlige synergier på 2,5 mia. ved Maersk Oil-køb

Det franske olieselskab Total forventer store synergier ved opkøbet af Maersk Oil. Handlen betyder, at franskmændenes aktiviteter i Nordsøen bliver lagt sammen med Maersk Oil.

Foto: Maersk Oil, Pressefoto

Franske Total ser store sammenlægningsgevinster ved købet af Maersk Oil. Olieselskabet skriver i en meddelese, at det forventer at generere "operationelle, kommercielle og finansielle synergier på mere end 400 mio. dollar per år" ved købet.

Det skyldes i særdeleshed sammenlægningerne af de to selskabers aktiver i Nordsøen.

Total har i årtier været aktive på norsk sokkel, hvor franskmændenes produktion er på 235.000 tønder olieækvivalent om dagen. En mængde der ventes at stige, når Martin Linge-projektet tages i drift til næste år, efter at den planlagte opstart i år blev udskudt på grund af en dødsulykke på værftet i Sydkorea tidligere i maj. Martin Linge, som Total ejer 51 pct. af, har en kapacitet på 100.000 boe/d.

Til den nuværende og fremtidige produktion kan Total altså lægge de cirka 160.000 boe/d, der købes med Maersk Oil. Hvoraf størstedelen er i den danske og norske del af Nordsøen. Med yderligere tiltning mod norsk sokkel, når Tyra-feltet lukkes ned for to års reparation i 2019, mens det enorme norske Johan Sverdrup-felt, hvor Maersk Oil ejer 8,44 pct. af, tages i drift fra slutningen af 2019.

Desuagtet betyder Totals køb af Maersk Oil, at franskmændene lægger deres regionale hub for Danmark, Norge og Holland i København. Topchefen for Maersk-gruppen, der med handlen kommer til at sidde med en aktiepost på 3,75 pct. af det franske selskab, vurderer over for Ritzau Finans, at ejerskiftet ingen betydning får for jobsituationen i Danmark.

"Salget af Maersk Olie og Gas til Total er en god løsning for Danmark og for vores medarbejdere," siger adm. direktør Søren Skou til nyhedsbureauet.

"De har finansielle muskler og vil bruge alle kræfter på at udvikle olie- og gasproduktion i den danske sektor."

Mandag morgen underskrev Maersk-gruppen aftalen om salg af Maersk Oil for omkring 47 mia. kr. til franske Total. Salget sker i form af aktier, mens franskmændene overtager 15,6 mia. kr. af Maersk Oils gæld.

Skou efter salg: Vigtigt med fortsat fokus på Nordsøen

Maersk Oil sælges til franske Total i milliardhandel

Maersk Oil-direktør ser fortsat rum for besparelser 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs