ShippingWatch

Nordsøen er en underskudsforretning for Storbritannien

En rapport udarbejdet af organisationen Carbon Brief viser, at Storbritannien tabte penge på at udvinde olie i Nordsøen i 2016. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Med olieprisens fald kostede olieudvindingen i Nordsøen Storbritannien mere, end den bragte ind, skriver avis.

Det er ikke kun i Danmark, at olieudvinding i Nordsøen langt fra er den guldkalv, den har været. Ifølge en ny rapport tabte Storbritannien decideret penge på sin olie i 2016.

Det viser en rapport udarbejdet af organisationen Carbon Brief ifølge den britiske avis The Guardian.

"Sektoren er ikke længere den pengemaskine, finansministre har vænnet sig til de sidste par årtier," siger politisk chef i Carbon Brief, Simon Evans, til The Guardian.

Ifølge udregningen fik olieselskaberne i den britiske del af Nordsøen støtte af regeringen for 396 millioner pund sidste år, men lagde 381 millioner pund i skat.

Hundredevis af fyringer på vej i norsk oliebranche

Det er resultatet af olieprisens fald. I starten af 2016 kostede en tønde Nordsøolie under 30 dollar. I 2014 kostede den over 100 dollar. Opererer selskaberne med tab, kan de kræve skat tilbage næste år.

Derudover er der store skatterabatter på nye investeringer, der mindsker skattens del af oliekagen.

Skeler Storbritannien ud i fremtiden, kan udgiften blive endnu større. Selskaberne kan nemlig få støtte til at tage borerigge og anlæg ud af drift på en ansvarlig måde. De britiske energimyndigheder vurderer, at det vil koste 47 milliarder pund.

Regeringen får politisk støtte til bedre skattevilkår i Nordsøen

Carbon Brief noterer sig dog, at olie- og gasudvinding i Nordsøen over årene har sendt 190 milliarder pund i Storbritanniens statskasse. Og medregner man inflation, er tallet 330 milliarder pund eller 2866 milliarder kroner siden 1960'erne.

 

Også i Danmark har olieprisens fald kostet dyrt på skattebilletten til selskaberne i Nordsøen.

Siden olieprisens fald er indtægterne fra Nordsøen dykket fra langt over 10 milliarder kroner til 4,6 milliarder kroner i 2015. I 2016 har olieprisen været lavere end 2015.

Tidligere i år indgik den danske regering en ny ordning med selskaberne i Nordsøen, der giver en ekstra skatterabat. Det sker for at fastholde dem i Nordsøen, mens oliepriserne er lave.

 

Medie: Jobfest efter Nordsøaftale er rent gætværk

Cepos-chef: Staten gambler mod markedet med Nordsøaftale

 

Oliepriserne i 2017? Et sted mellem 10 og 90 dollars

 

 

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere