ShippingWatch

Cepos-chef: Staten gambler mod markedet med Nordsøaftale

Staten agerer som spekulant og bærer den risiko, som oliebranchen ikke selv ønsker at løbe i Nordsøaftale. Det siger analysechef i tænkentanken Cepos, Otto Brøns-Petersen, til Børsen.

Statens olieaftale med A.P. Møller-Mærsk kan ende som en milliardfiasko.

Analysechef i tænketanken Cepos Otto Brøns-Petersen mener, at staten agerer som spekulant og bærer den risiko, som oliebranchen ikke selv ønsker at løbe, skriver Børsen mandag.

"Reelt gambler staten mod markedet. Og det er bestemt ikke normalt, at staten agerer sådan, siger Otto Brøns-Petersen til Børsen.

Skal finansminister Kristian Jensen få ret i sin prognose, om at Nordsøaftalen og genopbygningen af Tyra-feltet skal give staten ekstra 26 mia. kr i statskassen frem mod 2042, skal olieprisen mere end fordobles til 110 dollar per tønde.

Bliver olieprisen, hvor den er, vil staten derimod ikke få noget for den skatterabat på 3,5 mia. kr., der er aftalt med A.P. Møller-Mærsk og de øvrige olie- og gasselskaber i Nordsøen for at få renoveret Tyre-feltet. Først ved en stigning i olieprisen på omkring 40 pct. får staten de 3,5 mia. kr. igen.

Olieselskaberne sprang fra Nordsø-aftale i sidste øjeblik - og fik lempeligere modregning

Nordsøaftale åbner for dobbeltjackpot til Maersk

Rambøll-direktør: Nordsøaftale sikrer op til 200 job

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere