ShippingWatch

Trump indstiller officielt oliechef som sin udenrigsminister

Efter flere dages rygter har Donald Trump nu officielt udnævnt Rex Tillerson, topchef i ExxonMobil, som sin nye udenrigsminister. Flere markante politikerne fra begge partier i USA udtrykker bekymring over den nye ministers tætte forhold til Vladimir Putin.

Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto

Kommende præsident Donald Trump meddeler tirsdag, at lederen af ExxonMobil, Rex Tillerson, er hans valg til posten som udenrigsminister.

I en skriftlig udtalelse siger den kommende amerikanske præsident, at Tillerson har formatet, erfaringen og en dyb forståelse af geopolitiske forhold, som gør ham til "et fremragende valg" til posten.

"Han vil styrke regional stabilitet og fokusere på kernen af USA's nationale sikkerhedsinteresser," hedder det i meddelelsen fra Trumps overgangsteam.

Jeg har mine bekymringer. Det er velkendt, at han har et meget tæt forhold til Vladimir Putin"

John McCain
Den 64-årige Tillerson, som har været spejder stort set hele sit liv, er præsident for de amerikanske drengespejdere. Den indflydelsesrige oliechef blev sidste år kåret til verdens 25. mest magtfulde person af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Han er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin. Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Blandt skeptikerne er den republikanske senator John McCain, der tabte præsidentvalget til Barack Obama i 2008.

"Jeg har mine bekymringer. Det er velkendt, at han har et meget tæt forhold til Vladimir Putin," siger McCain til nyhedsbureauet Reuters.

Nye påstande om russiske hackeres indblanding i præsidentvalget i USA 8. november kombineret med Trumps beundring af Putin har ligeledes vakt bekymring i USA.

USA er uenig med Rusland omkring konflikterne i Syrien og i Ukraine samt i spørgsmålet om Natos tilstedeværelse i det østlige Europa.

Medie: Trump nominerer oliechef som udenrigsminister

Shippinginvestor bliver USA's nye handelsminister

Trump udpeger transportminister fra shippingfamilie

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere