ShippingWatch

Korruptionsramte Petrobras taber 67,5 mia kr på et kvartal

Midt i millionstore demonstrationer og vaklende præsidentembeder præsenterer brasilianske Petrobras sit største underskud nogensinde.

På en eller anden måde er der noget lidt befriende ved Petrobras' regnskab for fjerde kvartal og året 2015. Nuvel, det er et miserabelt regnskab med et uovertruffet stort tab på 36,9 mia. real (67,5 mia. kr.) for kvartalet og næsten enslydende 34,8 mia. real (63,7 mia. kr.) for året. Men selv om det er historisk stort og næsten to tredjedele større end samme periode sidste år, så er årsagerne i det mindste hverdagsagtige:

Den lave oliepris. Faldende indtægter Nedskrivninger på aktiver og investeringer for 49,7 mia. real (90,1 mia. kr.) i hovedsagligt E&P, undersøgning og udvikling.

Nu rammer Petrobras-skandalen ekspræsident Lula

 

Beløbet på sidstnævnte er ganske vist noget voldsomt i de fleste målestokke. Men taget i betragtning de øvrige afledte resultater af Petrobras' ageren - og især andres ageren på det statsejede brasilianske olieselskabs vegne - skal der meget til at overraske. For det virkelig groteske udspringer af det, der også er anledningen til 6,2 mia. real (11,3 mia. kr.) af nedskrivningerne i 2015:

Korruptionen. Det tilsyneladende altfortærende system af bestikkelse og returkommissioner, der over de seneste snart to år er blevet optrævlet med den ene tråd trukket længere ind i det brasilianske magtsystem end den forrige.

12.000 ventes fyret

Senest har det medført demonstrationer med deltagelse af flere millioner brasilianere, der kræver afgang og rigsretsag for præsident Dilma Rousseff og fængsel til hendes forgænger Lula da Silva. Samt en åben krig mellem landets politiske og juridiske system. Ja, og som en mere jordnær effekt, at Petrobras har umanerligt svært ved at skaffe sig ny finansiering.

Petrobras har da for sin sag også udmeldt, at det ikke får brug for helt så mange penge som tidligere antaget. Først på året skar olieselskabet en fjerdedel af sin investeringsplan til 98,4 mia. dollar (651 mia. kr.) frem mod 2020, hvilket måske stadig lyder af ganske meget, men ikke desto mindre er betragteligt mindre end de 206.8, mia. dollar (1.369 mia. kr.) der var femårsplanen for mindre end et år siden.

En anden konsekvens af de miserable tider ser ud til at blive en dramatisk fyringsrunde. Ifølge det brasilianske medie Estadao E&N står Petrobras over for at afskedige 15 pct. af sine ansatte, eller 12.000 i runde tal.

Nu rammer Petrobras-skandalen ekspræsident Lula

Petrobras reducerer investeringer med milliarder

Tidligere udlandschef i Petrobras idømt 12 års fængsel

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere