Lave oliepriser har ramt Statoil hårdt i 2015

2015 blev en ordentlig nedtur for det store norske energiselskab, der er ramt hårdt af den lave oliepris og store nedskrivninger. Resultatet er halveret i forhold til året før.
Foto: Harald Pettersen - Statoil
Foto: Harald Pettersen - Statoil

Statoil blev på linje med så mange andre af verdens store energiselskaber ramt af de historisk lave energipriser og især den ekstremt lave pris på olie. Ifølge regnskabet fra det statslige norske energiselskab faldt driftsresultatet (net operating income) til 14,9 milliarder norske kroner i 2015 fra 109,5 milliarder norske kroner i 2014.

Det justerede resultat for helåret blev på 77 milliarder kroner, hvilket var 43 procent mindre end i 2014, hvor overskuddet endte  på et plus på 136,1 milliarder norske kroner.

Bundlinjen endte med et plus på 19,5 milliarder norske kroner, eller hele 20 milliarder mindre end året før.

Især det sidste kvartal af 2015 blev slemt, med et plus på 1,6 mia. norske kr., hvor de analytikerne, der dækker Statoil ifølge estimater, som var indsamlet af Bloomberg, havde forventet det dobbelte.

Derfor skal der effektiviseres endnu mere, end selskabet allerede har meldt ud ifølge CEO, Eldar Sætre:

"Resultatet i fjerde kvartal er dybt påvirket af svage råvarepriser. Vi gør dog fortsat store fremskridt i forhold til omkostninger og effektiviseringer. Vi øger nu vores program og strammer vores kapital og efterforskningsomkostninger. Det er nøgleelementer i forhold til at navigere på forretningsområdet i en tid med lave oliepriser," siger han i en kommentar.

Ifølge en meddelelse fra Statoil bliver effektiviseringsprogrammet skruet op med 50 procent til 2,5 milliarder dollars per år allerede fra 2016. De besparelsesinitiativer, der allerede har været i gang, har leveret gevinster for 1,9 milliarder kroner allerede. Som en del af strategien, der skal forbedre økonomien i Norges kronjuvel og kompensere for en oliepris, der på halvandet år er dykket fra næste 120 dollars tønden til i dag godt 30 dollars, skal der også barberes i investeringerne. De organiske investeringer skal ned fra 14,7 milliarder dollars i 2015 til 13 milliarder dollars i år.

Et kig i regnskabet viser, at driftsomkostningerne er gået den forkerte vej, hvis man sammenligner 2014 med 2015. I 2014 lød tallet på 72,9 milliarder norske kroner, som var steget til 84,5 milliarder norske kroner.

For selskabet, ligesom hele den globale olieindustri, handler det lige nu om at sænke break-even prisen på de felter, der er i drift om dem, der er i pipelinen de kommende år. Statoil er bl.a. Maersk Oils partner på det store Johan Sverdrup felt, som partnergruppen netop har begyndt opbygningen af, og som menes at være et af de mest lukrative, der findes med en meget lav break-even pris, sandsynligvis rentabelt med en oliepris per tønde på 37-38 dollars. Statoil oplyser i regnskabet, at man har reduceret break-even prisen i sin portefølje af projekter, der starter op inden 2020, fra 70 dollars, som det lå i 2013, til nu 41 dollars per tønde.

Ifølge Sætre stiller det Statoil godt, den dag, at markedet, som energiselskaberne håber på, vender igen:

"Statoil står godt til at udnytte det forventede opsving i markedet. Vi har forbedret vores potentielle projekt portefølje. Mere end 80 procent af de projekter, der er i gang, som starter inden 2020, har en break-even olie pris på under 50 dollars per tønde."

Der har været hård kritik i Norge af, at selskabet holder fast i sit udbytte, mens der er flere og flere virksomheder og almindelige nordmænd, der er ramt af Statoils nedskæringer. Det er dog ikke noget, der har ændret ved holdningen, hos ledelsen, som anbefaler, at udbyttet bliver det samme på den kommende generalforsamling.

Olieprisen sender Lundin i dybt underskud

Maersk Drilling lægger rig op syd for Texas

Gyserregnskaber fra olieindustrien

Songa Offshore fyrer 200 mand

Statoil køber sig ind i Uruguay 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også