Nordsøfonden fylder mia i statskassen

Etableringen af Nordsøfonden har været en god forretning for Danmark.
Foto: LARS KRABBE
Foto: LARS KRABBE
AF MICHAEL STEINVEI, JYLLANDS-POSTEN

I fjor afleverede den statsejede olie- og gasfond godt 2,0 mia. kr. til statskassen i skatter, afgifter og udbytte. Men der er meget mere at komme efter, anfører Peter Helmer Steen, direktør i Nordsøfonden, i årsrapporten for 2012.

"Der er stadig meget mere olie og gas i Danmarks undergrund," fastslår Peter Helmer Steen efter et travlt 2012, der bød på salg af olie og gas for 4,5 mia. kr.

Intet udbytte til staten

Nordsøfonden, som blev etableret i 2005, er statens forlængede arm i alle nyere olie- og gaslicenser, hvor 20 pct. automatisk ejes af staten. Alligevel har fonden ikke tidligere udbetalt udbytte til staten, ligesom det har været nødvendigt at optage statslån. Men alt det hører fortiden til, efter at Nordsøfonden i juli 2012 indtrådte som 20 pct.s medejer af det Mærsk-ledede Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der sidder på 85-90 pct. af olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen.

Skat vil kigge på nordsø-milliarder 

Medejerskabet er en direkte konsekvens af Nordsøaftalen fra 2003, hvor staten i en overgangsperiode har fået del i DUC’s overskud for nu at være direkte medejer.

Egenkapital tæt på 9 mia.

Det har gjort Nordsøfonden til nyslået milliardær med en egenkapital på godt 8,9 mia. kr. Men samtidig betyder medejerskabet også, at fonden fremover skal deltage i nye investeringer, ligesom fonden nu hænger på 20 pct. af milliardregningen for den oprydning, der vil finde sted, når  eventyret engang slutter.

Til det brug har Nordsøfonden allerede hensat tæt ved 4,2 mia. kr. Nordsøfonden præsterede i 2012 et overskud efter skat på 716 mio. kr. Forventningerne for 2013 er et overskud på bundlinjen på 1-2 mia. kr.

Stor udenlandsk interesse for danske oliefelter 

Forventet fald i DUC-produktion i marts

DUC investerer milliarder i Nordsøen 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også