Oliefirmaer lokker med lønfest i Nordsøen

Direktør Martin Næsby, Olie Gas Danmark frygter, at danske medarbejdere smutter til udlandet, hvis 70 pct. af olie- og gasselskaberne i Nordsøen får ret i, at de ansattes gennemsnitlige årsløn vil stige med 15 pct. i 2013.
AF PETER SIMONSEN

"Kom, kom, kom!"

Olie- og gasindustrien i den britiske del af Nordsøen skriger på arbejdskraft, og det giver nu for alvor udslag i de ansattes lønninger.

En undersøgelse foretaget af Oil and Gas People - et britisk rekrutteringsbureau - viser, at 70 pct. af olie- og gasselskaberne i Nordsøen frygter, at de ansattes gennemsnitlige årsløn vil stige med 15 pct. i 2013.

Det er et lønhop fra 551.000 kr. til 634.000 kr. og svarer til, at de ansatte kan stoppe 6.900 kr. ekstra i lommen hver måned - før skat vel og mærke.

Rekordinvesteringer

I de seneste seks måneder har forskellige selskaber annonceret planer om at investere det, der samlet svarer til 70 mia. danske kroner i den britiske del af Nordsøen. Det er de største investeringer i tre årtier.

Foto: Harald Pettersen/Statoil
Foto: Harald Pettersen/Statoil

Ifølge Kevin Forbes, som er ansat i Oil and Gas People, ligger rekordinvesteringerne et enormt pres på lønningerne. Udbuddet af jobstillinger er nemlig væsentligt større end antallet af jobsøgende.

Det samme siger Olie Gas Danmark, som er brancheorganisation for olie- og gassektoren i Danmark.

"Lande som Storbritannien og Norge oplever et kæmpe boom i olie- og gasindustrien og en enorm efterspørgsel efter medarbejdere. Den efterspørgsel ser man reflekteret i lønningerne," forklarer direktør i Olie Gas Danmark, Martin Næsby, til epn.dk.

Presser konkurrencen

Olie Gas Danmark har ingen konkrete tal på, hvordan det forholder sig med lønninger i danske olie- og gasselskaber.

"Men det behov for medarbejdere, der er i branchen, har utvivlsomt en opadgående effekt på lønniveauet. Det lægger pres på virksomhederne og forringer konkurrenceevnen," siger Martin Næsby.

For tre uger siden opgraderede det norske Oljedirektoratet sine forventninger til uudforsket olie og gas i de norske felter med 15 pct. Det er især i Barentshavet og i vandene omkring øen Jan Mayen, 500 km øst for Grønland, at nordmændene har sat næsen op efter mere olie og gas.

"Det er klart, at når der er store og spændende projekter i udlandet, vil mange søge derhen. Vi risikerer at miste en masse dygtige medarbejdere." Martin Næsby, direktør.

De dygtigste smutter

I den danske del af Nordsøen er der også grund til optimisme. En analyse foretaget af konsulentfirmaet Quartz+Co konkluderer:

"Realiseres blot halvdelen af potentialet på den danske sokkel, vil det have en markant samfundsmæssig betydning, idet der hen over en tyveårig periode (fra 2022-2042, red.) kan være et yderligere skattemæssigt bidrag på mere end 5 mia. kr. om året og ca. 5.000 arbejdspladser."

I dag skaber den danske olie- og gassektor beskæftigelse for 15.000 personer. Olie Gas Danmark forventer, at det tal vil stige. Derfor er det et problem, at Norge og Storbritannien løber fra os, mener organisationen.

"Det er klart, at når der er store og spændende projekter i udlandet, vil mange søge derhen. Vi risikerer at miste en masse dygtige medarbejdere," siger direktør Martin Næsby.

 

Gigantlønninger til Norges offshore-folk

Norsk offshore har 11.300 ledige job lige nu 

Britisk oliesektor har brug for 34.000 mand de næste to år 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også