ShippingWatch

Nordmænd værdiansætter Sverdrup-andel til 10 mia. kr.

Det Norske Oljeselskap mener, at selskabets andel af Johan Sverdrup-feltet kan være mere end 10 mia. kr. værd efter skat. Det kan være godt nyt for Maersk Oil, der også har en andel i en licens i feltet.

Mere end 10 mia. kr. efter skat. Så meget kan Det Norske Oljeselskaps andel af det gigantiske Johan Sverdrup-oliefelt være værd på sigt. Det anslår topchef Erik Haugane i et interview med det norske nyhedsbureau TDN Finans.

A.P. Møller - Mærsks datterselskab Maersk Oil kan ende med at få omtrent lige så stor en andel af det store norske oliefelt som Det Norske Oljeselskap. Johan Sverdrup-feltet strækker sig nemlig over to licenser, og mens nordmændene ejer 20 pct. af den ene (PL265), sidder Maersk Oil på 20 pct. i den anden (PL501).

Det er dog ikke sikkert, at de andele vil blive præcis halveret til 10 pct. hver af det samlede udbytte i gigantfeltet, når regnestykket gøres op.

"Det kan sagtens blive mere kompliceret end som så. Selvom der er fundet vældig meget olie allerede, og der er boret en del brønde, så er det et meget stort område, feltet ligger i, og der er stor usikkerhed omkring, hvordan olien er fordelt i de to licenser. Så vi skal bore yderligere brønde i 2012 og 2013 for at finde ud af hvor meget olie, der er, og hvor det er. Før vi ved det, kan vi ikke sige, hvor mange procent, hvem får," udtalte Morten Jeppesen, chef for Maersk Oil Norway, til Ritzau Finans tidligere i år.

Alligevel føler Erik Haugane sig fredag sikker nok til at kaste tal ud i æteren om Sverdrup-feltet, som er estimeret til at have mellem 1,7 og 3,3 mia. tønder olie.

"Når du ser på, hvad Edvard Grieg (felt med estimeret 93 mio. tønder olie, red.) er omsat for - og Johan Sverdrup er jo væsentligt mere værd - og når man regner på samme måde som Jette (felt med 14 mio. tønder, red.) med nedskrivninger og renteeffekter, så er vores andel af Johan Sverdrup måske 10 mia. nkr. værd eller mere, siger Erik Haugane til TDN Finans.

Før skat er beløbet endda nærmere 50-60 mia. nkr., anslår han og afviser samtidig, at Det Norske Oljeselskap har været for optimistiske omkring forventningerne til oliefeltet.

En endelig fordeling af procenterne i det samlede Johan Sverdrup-felt ventes senest inden udgangen af 2013, inden den endelige feltudviklingsplan indsendes i 2014. Målet er, at feltet skal begynde at levere olie til Maersk Oil og partnerne, som også tæller Statoil og Lundin Petroleum, i 2018.

RITZAU FINANS

Maersk Oils norske oliepartner finder mere olie i Johan Sverdrup 

Norske skatteregler sikrer enorme mia-investeringer i offshore  

Maersk Oil vil investere 3-5 mia. USD årligt 

Mærsk-partner afviser urent trav i norsk gigantfund 

Mærsk Oil: Angolansk fund øger optimismen 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs