ShippingWatch

Svigtende teknologi årsag til flest problemer i oliebrønde

Manglende kontrol med olie- og gasbrønde skyldes ifølge ny norsk rapport oftere teknologiske svigt end menneskelige fejl. Det skriver ingeniøren.

Foto: Erik Johansen

En ny norsk undersøgelse af 146 hændelser med manglende kontrol af olie- og gasbrønde viser, at det som oftest er svigtende teknologi, der er årsagen til problemer og ikke menneskelige fejl. Det skriver ingenioren.dk.
Rapporten kommer fra det norske Petroleumstilsynet, der har undersøgt årsagerne, efter man fra 2008 til 2011 så en stigning fra 11 til 28 episoder om året.
 

Analysen viser, at det i 67 procent af tilfældene var tekniske fejl, der udløste problemet, som i værste fald kan føre til oliekatastrofer som i Den Mexicanske Golf eller det seneste gasudslip fra Elgin i den britiske del af Nordsøen.
Ifølge rapporten er det først og fremmest manglende kontrol af det boremudder, der blandt andet anvendes til at styre det hydrostatiske tryk i brønden, samt utilstrækkeligt brønddesign og ringe detektering af udslip, som er problemet.
 

Manglende kendskab til geologi


De norske myndigheder peger også på manglende kendskab til geologien omkring reservoirerne. Det er ifølge Petroleumstilsynet tæt forbundet med manglende kontrol af boremudder. Der er eksempler på brug af forkert vægt i forhold til trykket fra reservoiret.

Hvis en hændelse i brønden, kaldet et ‘well kick’, ikke bliver opdaget på grund af fejlende udstyr, kan situation blive mere alvorlig end nødvendigt, hedder det i rapporten.

Menneskelige fejl udgjorde 15 procent af årsagerne til hændelserne, mens dårlig kommunikation og andre organisatoriske problemer stod for 18 procent, viser rapporten.
Til trods for den store overvægt af tekniske problemer er andelen af implementerede tekniske løsninger lav, og der bliver ikke kommunikeret godt nok ved tegn på lækager, skriver Petroleumstilsynet.

»Der findes et betydelig potentiale i forhold til at sikre bedre tekniske systemer, relateret til tidlig detektion af udslip og bedre kommunikation,« siger faglig leder for boring og brønde Petroleumstilsynet Monica Ovesen i en meddelelse.

Tilsynet konkluderer samtidig, at der ikke er blevet lavet tilstrækkelige analyser af årsagerne. Fra 2003 til 2010 er kun 10 af 146 hændelser i forbindelse med manglende brøndkontrol efterfølgende blevet undersøgt.

Til sammenligning var der fra 2002 til 2009 158 lækager af kulbrinter fra norske installationer. Af dem blev 130 undersøgt.

Medie: Elgin-lækagen er måske ikke overstået 

Riflede oliebrønde skal reducere energitab 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs