ShippingWatch

Avis: Kinesisk milliard-investering på vej til Grønland

Kineserne vil investere i den grønlandske infrastrukturbåde og måske er der kinesiske millioner på vej til havnen i Nuuk. Ifølge Berlingske kan en aftale blive underskrevet, når Kinas præsident Hu Jintao kommer på officielt besøg i næste uge.

Foto: Royal Arctic Line

Kina og kinesiske investorer sværmer om Grønland. Og en aftale om en kinesisk milliardinvestering i udbygning og anlæggelse af tre lufthavne samt udbygning af havnen i Nuuk kan være nært forestående. Det skriver Berlingske Business.

Muligvis kan disse infrastrukturprojekter ifølge avisen blive en af de milliardaftaler, som ventes underskrevet i næste uge, når den kinesiske præsident Hu Jintao kommer på officielt besøg i Danmark.

Den stærkt øgede kinesiske interesse for Grønland hænger tæt sammen med de store forekomster af blandt andet kobber, jern, guld, såkaldte sjældne jordarter, olie og gas i den grønlandske undergrund.

Adgangen til disse råstoffer vil være et vigtigt led i Kinas målrettede indsats for at sikre landets fremtidige råvareforsyning på samme måde, som det i de seneste år er sket i Afrika. I dag arbejder cirka én million kinesere i Afrika, og kineserne har typisk ikke kun investeret i minedrift, landbrugsjord, olieudvinding og import- og eksportvirksomheder. De har også bygget og investeret i infrastruktur som veje, havne og kraftværker samt store sportsarenaer og uddannelsesinstitutioner.

Og Kina ser ud til at følge samme model i Grønland. Ifølge Berlingskes oplysninger er der konkret tale om, at kinesiske investorer er parate til at skyde 170 mio. kroner i udvidelse af lufthavnene i den hastigt voksende hovedstad, Nuuk, og Ilulissat i Midtgrønland samt 640 mio. kr. i opførelse af en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland. Den nye lufthavn skal erstatte den gamle lufthavn, der blev bygget af amerikanerne under Anden Verdenskrig. Desuden sættes der100 mio. kr. af til lufthavnen i Søndre Strømfjord, der bl.a. skal have ny belægning på landingsbanen.

Tilsvarende er der ifølge Berlingske planer om kinesiske investeringer på 400 mio. kr. til en udvidelse af havnen i Nuuk.

Grønlandsk metalmine kan levere knap halvdelen af Kinas produktion

Guld og grønne olietønder 

Avis: Kina satser 12 mia. på grønlandsk mine 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs