Grønlandsk metalmine kan levere knap halvdelen af Kinas produktion

Med 75.000 meter borekerne konkluderer det grønlandske mineselskab GME ifølge Ingeniøren, at der er rigeligt med dokumentation for en særdeles lønsom minedrift i Kvanefjeld.

Foto: Torben Stroyer
Foto: Torben Stroyer

En planlagt mine i Sydgrønland kan blive en sand guldgrube af nogle verdens mest eftertragtede mineraler. Minen kan få en kapacitet på godt 40.000 ton sjældne jordartsmetaller årligt, hvilket skal ses i forhold til, at den årlige produktion i Kina, der i forvejen er stort set alene om at udvinde metallerne, er omkring 100.000 ton. Det skriver Ingeniøren.

Det fremgår af en forundersøgelse – et såkaldt prefeasibility-studie – fra det australske mineselskab GME, Greenland Minerals & Energy, der nu indstiller sine prøveboringer efter at have investeret mere end 400 millioner kroner i at undersøge grundlaget for at udvinde sjældne jordartsmetaller og uran fra Kvanefjeld.

»Med 75.000 meter borekerne mener vi at have rigelig dokumentation for troværdige estimater, både om forekomsterne, deres størrelse, lødighed og tilgængelighed,« forklarer Erik Holmsgaard, informationschef i GME, til Ingeniøren.

Han tilføjer, at der selvfølgelig også er tale om en økonomisk overvejelse, fordi prøveboringer i en hel feltsæson er meget kostbare.

GME har netop offentliggjort prefeasibility-studiet af minedriften for at give aktionærerne i det børsnoterede australske moderselskab fyldestgørende information om aktiviteterne og prognosen for projektet på Kvanefjeld.

I 2016 begynder arbejdet med at anlægge minen, hvilket vil kræve investeringer i omegnen af 15 milliarder kroner. Til gengæld bliver minen med sin beliggenhed i Sydgrønland logistisk set en af Grønlands mest velbeliggende, fremgår det af forundersøgelsen.

Ikke bare den gunstige placering, men også forekomsternes renhed og tilgængelighed placerer ifølge GME’s prefeasibility-studie minen i Kvanefjeld som en af verdens økonomisk mest favorable producenter af sjældne jordarter og uran.

Avis: Kina satser 12 mia. på grønlandsk mine 

Guld og grønne olietønder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også