ShippingWatch

IEA: Omstilling til ren energi går alt for langsomt

Omstillingen til vedvarende energikilder går alt for langsomt i forhold til at opfylde klimamål, vurderer IEA. "Vi investerer ikke tilstrækkeligt til at opfylde fremtidens energibehov," siger adm. direktør Fatih Birol.

"Vi investerer ikke tilstrækkeligt til at opfylde fremtidens energibehov," siger Fatih Birol, adm. direktør for IEA. | Foto: Ole Berg-Rusten/AP/Ritzau Scanpix

Den globale omstilling til vedvarende energikilder går alt for langsomt i forhold til at opfylde klimamål.

Det advarer Det Internationale Energiagentur (IEA) om i sin årsrapport, World Energy Outlook, der er offentliggjort onsdag.

"Vi investerer ikke tilstrækkeligt til at opfylde fremtidens energibehov, og usikkerheden skaber grobund for en ustabil periode i tiden, som kommer," siger IEA's leder, Fatih Birol.

"De sociale og økonomiske fordele ved at øge tempoet i overgangen til ren energi er store, og omkostningerne ved at lade stå til er enorme," siger han.

IEA's årsrapport, der traditionelt indeholder anbefalinger til den private og offentlige sektor, bliver offentliggjort få uger før, at klimatopmødet COP26 begynder i Glasgow i Skotland.

På COP26 vil landene komme under pres for at forpligte sig til at tage konkrete tiltag for at begrænse den globale stigning i temperaturen til 1,5 grader i forhold til temperaturen før industrialiseringen.

Det lovede hovedparten af verdens lande at gøre, da de underskrev den aftale, der blev indgået på klimatopmødet i Paris i Frankrig i 2015.

Ifølge IEA er der et højt tempo i udbygningen af vedvarende energi, og salget af biler, som kører på strøm i stedet for benzin eller diesel, satte rekord i 2020, men:

"Fremgangen for ren energi er stadig alt for langsom til at bringe de globale udledninger i et vedvarende fald," lyder det fra IEA.

Ud over politisk vilje skal der ifølge IEA først og fremmest en masse penge til for at opfylde målet.

Energiagenturet har regnet sig frem til, at investeringer i vind- og solenergiprojekter og infrastruktur skal mere end tredobles de kommende ti år, hvis temperaturstigningen skal holdes under 1,5 grader.

"Hvis vejen forude kun er belagt med gode intentioner, så bliver det virkelig en ujævn tur," skriver IEA.

IEA venter at vaccineudrulning vil give olieefterspørgslen et nøk opad 

Olieindustrien investerer alt for lidt til at undgå det næste prischok 

Mere fra ShippingWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 268 millioner britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Ugens bedste historier på ShippingWatch

Det var tid til procedure i Dan-Bunkering sagen, hvor anklageren kræver bøde- og fængelsstraf. 2022 tegner til at blive nyt hæsblæsende containerår, klima spillede afgørende rolle i Lasse Kristoffersens beslutning om jobskifte i en uge, hvor Norden lagde tørlast og tank sammen i ny struktur.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs