Flere skader på konstruktioner og systemer i norsk olieindustri i 2020

Petroleumtilsynet, som fører tilsyn med den norske olie- og gasindustri, konstarerer i ny risikorapport, at 2020 bød på flere skader på konstruktioner og maritime systemer end i 2019. Den samlede risiko-indikator viser dog kun en ikke-signifikant stigning.
Foto: Seadrill
Foto: Seadrill

Det norske Petroleumtilsynet (Ptil) løftede torsdag sløret for risikoniveauerne i den norske olie- og gasindustri i det forgangne år.

På de norske landanlæg var der ifølge Ptil "en kraftig stigning" i antal hændelser, der potentielt kunne have udviklet sig til store ulykker. Udover alvorlige brande på anlæggene i Melkøya og Tjeldbergodden har der også været et bekymrende større antal uantændte kulbrinte-lækager.

Det fortalte Ptil på et virtuelt møde, hvor risikorapporten (RNNP) blev gennemgået.

"Udviklingen giver anledning til bekymring. Der kræves en endnu mere systematisk og målrettet indsats. Ledelsen og selskaberne må vise, at de har greb om og forstår risici, og at de håndtere disse på en god måde for at forebygge uønskede hændelser", sagde Anne Myhrvold, direktør i Ptil.

Ifølge rapporten blev norsk olie- og gasindustri i 2020 ramt af flere skader på konstruktioner og maritime systemer end i 2019. I 2020 var der 11 hændelser mod fem året før.

Det er særligt skader i forbindelse med flytbare konstruktioner. Det kan være ankerlignende brud eller sprækker i strukturen, og de hændelser kan have stort ulykkespotentiale.

Torleif Husebø, fagchef for procesintegritet hos Ptil, pointerede, at "det er specielt udfordrende, at vi ser 11 hændelser, men også at vi ser hændelser indenfor så mange områder."

De her hændelser er alvorlige set i lyset af, at det kan føre til, at en hel indretning i værste fald kollapser. Derfor har hændelserne en relativt stor vægt i risikobilledet, tilføjede han.

Færre personskader i 2020

Den samlede risiko-indikator, som Ptil kalder "totalindikatoren", viser dog samlet set kun en ikke-signifikant stigning i forhold til året før.

Totalindikatoren beregnes ved, at hændelser vægtes mod deres "iboende ulykkespotentiale", og har var der andre sikkerhedsforhold i den norske olie- og gasindustri, som trak i en risikomæssigt rigtigere retning. RNNP-rapporten ser på både risici for personer og for akutte udslip.

De indrapporterede personskader faldt i 2020 fra 234 til 191. De alvorlige personskader udgjorde sidste år 25. Det var otte færre end året før.

ShippingWatch har tidligere omtalt, at Ptil har indledt historisk mange granskninger af sikkerheden i offshore olie- og gasselskaber. Boreselskabet Seadrill har fornyligt fået påbud om at forbedre sikkerheden efter et par hændelser.

Norsk tilsyn ser mange sikkerhedsbrud hos olieselskaber

Endnu et uheld rammer Seadrill-rig to uger efter påbud om at forbedre sikkerheden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også