ShippingWatch

Energiagentur med direkte opfordring til olielande: Åbn for hanerne

Det internationale energiagentur IEA kommer med en direkte opfordring til Opec og andre store olieproducenter om at øge produktionen af olie. Markedet kan komme ind i en "rød zone", mener agenturet ifølge Bloomberg.

Foto: Bloomberg

Olieorganisationen Opec og andre store olielande bliver nu direkte opfordret til at åbne for sine haner og øge produktionen.

Bag opfordringen står det internationale energiagentur IEA, som mener, at efterspørgslen fortsat er "meget stærk" på et tidspunkt, hvor eksporten fra lande som Iran og Venezuela er faldet, og hvor prisen på olie kan være til skade for verdensøkonomien.

Det skriver Bloomberg.

"Vi bør alle se den risikable situation, at oliemarkederne entrerer den røde zone. Vi må prøve at støtte markederne sammen, fordi det kan være dårligt nyt for forbrugerne, dagens importører, men jeg mener, at det også kan være dårligt nyt for producenterne i morgen," siger IEA's direktør Fatih Birol til nyhedsmediet.

Olieprisen har generelt været stigende igennem en længere periode. Aktuelt koster en tønde nordsøolie tirsdag middag 84,7 dollars, mens at den amerikanske WTI-olie handles til 74,7 dollars pr. tønde.

Og de stigende priser kan set med IEA's øjne være med til at dæmpe efterspørgslen efter olie fra nogle af verdens hurtigst voksende lande. Derfor har energiagenturet hilst det velkomment, at Opecs største producent i form af Saudi-Arabien arbejder på at øge produktionen. Meget af byrden ligger netop hos Saudi-Arabien, skriver Bloomberg, da de fleste andre Opec-medlemmer har produktion, der enten når deres fulde kapacitet, eller er tæt på.

"Hvis ikke der sker nogen store træk fra nøgleproducenterne, vil fjerde kvartal være meget, meget udfordrende," siger Fatih Birol ifølge Bloomberg.

Iransk shipping har kun et enkelt og spinkelt håb tilbage

Verden bruger nu mere end 100.000.000 tønder olie i døgnet

IEA vender på en tallerken og tror nu på stigende oliepris

Mere fra ShippingWatch

Equinor er færdig i Rusland

Det norske olieselskab har taget det sidste skridt ud af det russiske marked efter at have givet slip på aktiverne fra fire samarbejdsaftaler med Gazprom.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs