ShippingWatch

Mindre end 48 timer til amerikansk havnestrejke

Torsdag udsendte Maersk Line en opfordring til sine kunder om at skynde sig at samle uafhentet fragt op fra havnene. Bliver en strejke en realitet, bliver det den første i 35 år på øst- og golfkysten, med katastrofale konsekvenser for hele hippingsektoren til følge.

Der er mindre end 48 timer til den varslede strejke blandt havnearbejderne på den amerikanske øst- og golfkyst, der risikerer at give containerbranchen en rigtig dårlig afslutning på 2012.

Fagforeningen ILA har varslet en strejke fra kl. 0.01 søndag den 30. december lokal tid, altså kl. 6.01 dansk tid, og flere månederes forhandlinger med arbejdsgiverforeningen USMX har endnu ikke ført til en ny overenskomst.

Torsdag udsendte Maersk Line, A.P. Møller - Mærsk-koncernens containerrederi, en opfordring til sine kunder om at skynde sig at samle uafhentet fragt op fra havnene.

Maersk Line: Vi anløber 13 af 14 strejkehavne 

Seneste meldinger fra de stridende parter kom 24. december, hvor de gik med til at mødes endnu en gang med en statslig mægler for at prøve at finde en løsning. Det er dog tilsyneladende ikke lykkedes endnu.

Bliver en strejke en realitet, bliver det den første i 35 år på øst- og golfkysten, med katastrofale konsekvenser for hele hippingsektoren til følge.

Forhandlingerne har foregået det meste af 2012 og var tæt på at ende med en strejke ved udgangen af september. På det tidspunkt blev parterne dog, med hjælp af den statslige mægler, enige om at forlænge forhandlingerne i tre måneder, men det fik ikke mildnet stemningen.

Striden bunder i, at arbejdsgiverforeningen kræver højere produktivitet for at styrke havnenes konkurrenceevne, mens fagforeningen stejler ved arbejdsgivernes krav om ændrede regler for arbejdstid og overtidsbetaling for sine knap 15.000 medlemmer.

APM Terminals: For tidligt at forvente strejke 

Danske A.P. Møller - Mærsk risikerer at blive ramt dobbelt, da rederiet både transporterer store mængder fragt til og fra kysten samt driver containerhavne i syv forskellige byer via datterselskabet APM Terminals.

"Vores grundlæggende budskab er, at den her situation bør løses ved, at der kommer gang i nogle realitetsforhandlinger. Det er vigtigt at undgå en strejke, som ville være aldeles ødelæggende for alting," sagde APM Terminals' kommunikationsdirektør Erik Eisenberg i september til Ritzau Finans.

For nylig varede en strejke i havnene i Los Angeles og Long Beach otte dage, inden den blev løst med hjælp fra byens borgmester og en statslig mægler.

RITZAU FINANS

Om tre dage kan USAs østkyst lukke ned 

Pres på Obama i truende havnestrejke 

 

 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs