Skat vinder ny kæmpesejr: Hollandsk offshorekoncern får milliardsmæk

Hollandske Heeremas regning for en stor skattesag er svulmet til 1,4 mia. kr. som følge af høje renter. En skandale, lyder det fra selskabets danske advokater.
Heerema, der transporterer og installerer udstyr til offshore-industrien, skal efter 13 års kamp med de danske myndigheder betale 1,4 mia. kr. til den danske statskasse, fastslår Højesteretsdom. | Foto: Heerema Marine Contractors
Heerema, der transporterer og installerer udstyr til offshore-industrien, skal efter 13 års kamp med de danske myndigheder betale 1,4 mia. kr. til den danske statskasse, fastslår Højesteretsdom. | Foto: Heerema Marine Contractors

Skatteministeriet har vundet en ny sejr i et stort opgør med multinationale selskaber og står nu til en milliardgevinst fra en hollandsk søtransport-koncern.

Skat anlagde i 2010 et skattekrav mod hollandske Heerema, der arbejder offshore med at installere og fjerne boreplatforme. Heerema førte i 2007 via en streng af selskaber 1,8 mia. kr. fra Danmark til Luxembourg og videre til Panama i form af udbytte.

Heerema mente at have fulgt regler om skattefrihed, de danske politikere selv havde indført og opfordret multinationale selskaber til at bruge. Men Skat mente der var tale om misbrug af reglerne og forlangte i 2010 450 mio. i skat af overførslen. 

Sagen har verseret ved klageinstanser, EU og danske domstole lige siden, men fredag har Højesteret tildelt Skatteministeriet en definitiv sejr. 

Heerema kendte grundlaget for, at udlodningen var skattepligtigt, og ”på denne baggrund tiltræder Højesteret, at Heavy Transport Holding Denmark (Heeremas danske selskab, red.) (…) er ansvarlig for betaling af skat vedrørende udlodningen,” hedder det i Højesterets dom. 

”En egentlig skandale”

Heerema står nu til at aflevere 1,4 mia. kr. til den danske statskasse. Der er nemlig gennem sagsbehandlingen påløbet renter, som er langt højere end andre typer virksomhedsrenter. Af dommen fremgår det, at Heerema har beregnet, at der er løbet 936 mio. kr. i renter oven i det oprindelige skattekrav på 450 mio. kr. 

Heeremas danske advokater fra advokatfirmaet Plesner har tidligere betegnet de tårnhøje rentetilskrivninger som ”en egentlig skandale”, bl.a. fordi det ikke har været muligt for Heerema og selskaber i en lignende situation at indbetale skattekravet under sagsbehandlingen for at stoppe rentetilskrivningerne. 

Og kritikken er blevet gentaget over for Højesteret. 

”Morarenter af den foreliggende størrelse kombineret med den manglende mulighed for deponering udgør en hindring for en reel adgang til domstolsprøvelse, idet udsigten til at skulle betale morarenter, der langt overstiger skattekravet, såfremt sagen tabes, lægger et uproportionalt pres på skatteyderen for at opgive sagen,” anfører Heerema ifølge Højesteretsdommen. 

Plesner-advokat Søren Lehmann Nielsen betegner Højesteretsafgørelsen som ”et skuffende resultat”.

”Sammen med klienten vil vi nu studere Højesterets præmisser nærmere og på den baggrund må selskabets ledelse træffe beslutning om de tiltag, som dommen giver anledning til,” udtaler Søren Lehmann Nielsen i en skriftlig kommentar til dommen.

Central afgørelse

Dagens Højesteretsdom er endnu en central afgørelse i et større sagskompleks, hvor Skattestyrelsen har rejst 150 sager mod i alt 37 selskaber, der har flyttet renter og udbytter ud af Danmark uden at betale skat. 

Det samlede skattekrav i de såkaldte beneficial owner sager udgør 7,6 mia. kr. 

Sagerne handler om, hvorvidt selskaberne, hvoraf en del har været ejet af kapitalfonde, har kunnet overføre milliardbeløb i renter og udbytter til andre lande, bl.a. skattely, uden at afregne skat i Danmark. 

Selskaberne mener, at de har fulgt de regler, som de danske myndigheder selv har tilrettelagt og opfordret til at bruge, men at Skat pludselig har ændret holdning, i takt med at der gennem de seneste 10-15 år er kommet større fokus på selskabers skattebetalinger. 

Den udlægning afvises dog af Skattestyrelsen, der fastholder, at selskaberne har oprettet strenge af selskaber i en række lande alene med det formål at slippe for at betale skat. 

Landsretten har foreløbig støttet Skats opfattelse af, at reglerne har været misbrugt, fordi de selskaber, som i første omgang har modtaget pengene, alene har »fungeret som gennemstrømningsselskaber«. 

Da sagerne oprindeligt blev behandlet ved Danmarks øverste skattemæssige klageinstans, Landsskatteretten, vandt selskaberne i en stribe tilfælde. Det galdt bl.a. Heerema. 

Siden blev EU-domstolen involveret, hvilket medførte flere års forsinkelse, og efter at sagerne i 2021 blev genoptaget ved de danske domstole har Skatteministeriet vundet stort set hver eneste sag ved lands- og Højesteret. Det har bl.a. udløst store skattesmæk til den japanske medicinalkoncern Takeda og fem kapitalfonde, der tidligere ejede teleselskabet TDC.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også