ShippingWatch

Organisationer forsøger at råbe FN op: Over 200.000 søfolk er strandede

FN må sætte ind og få løst de langvarige problemer med at skifte besætninger. Over 200.000 søfolk er strandede på verdenshavene, og man risikerer en "humanitær katastrofe", skriver en række organisationer.

På skibet Nord Sustainable gik kaptajnen ombord i slutningen af januar og var i maj fortsat på arbejde. Foto: NORDEN

FN's generalsekretær António Guterres må overtale medlemsstaterne til at gribe ind for at undgå en "humanitær katastrofe".

Over 200.000 søfolk er strandede ombord på skibe verden over og kan ikke komme fra borde med de nuværende grænselukninger og restriktioner, som flere lande fortsat har som følge af coronaudbruddet.

Derfor må der ske noget nu, skriver de tre organisationer International Chamber of Shipping (ICS), International Trade Union Confederation (ITUC) og International Trade Worker's Federation (ITF) i et åbent brev til generalsekretæren.

Der er nu over 200.000 søfolk ombord på skibe verden over, som har afsluttet deres konktrakmæssige rundrejse, men er forhindret i at vende hjem

Åbent brev til FN's generalsekretær

Her opfordrer de António Guterres til at sikre, at de 193 regeringer under FN vedtager og bruger en protokol udstedt af FN's søfartsorganisation IMO, der skal sikre besætningsskift.

"Der er nu over 200.000 søfolk ombord på skibe verden over, som har afsluttet deres konktrakmæssige rundrejse, men er forhindret i at vende hjem. Mange af disse søfolk vil blive påvirket negativt mentalt og deres evne til at udføre deres rolle vil blive reduceret i lyset af stigende træthed," skriver organisationerne i brevet.

"Vi er bekymret for selvmord og selvskade blandt den udsatte del af søfolkene."

I nogle lande har regeringer anerkendt søfolk som essentielle arbejdere, hvilket industrien har kæmpet for, siden rederierne for måneder siden blev nødt til at forlænge besætningernes tid ombord på skibe uden at kunne sætte en slutdato på. Det giver andre regeringer en vej at følge for at afhjælpe situationen, lyder det.

"Søfolk har trådt til for at sikre forsyninger til landene. Vi har nu brug for, at regeringer anerkender dette engagement ved at facilitere besætningsskift for disse nøglearbejdere," siger Guy Platten, der er generealsekretær for ICS.

Corona-dagbog fra "Nord Sustainable": Kaptajn arbejder på fjerde måned

IMO er klar med guide til at skifte besætning

Om to uger vil 150.000 søfolk være fanget på skibe

Wrist Ship Supply har travlt med at skaffe forsyninger til strandede søfolk

Rederier med 1500 skibe forsøger at råbe politikerne op for at sikre besætningsskift

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere