Rederiforeningen indgår grøn alliance med ministerier

Danmarks Rederiforening indgår sammen med Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet et partnerskab for Grøn Skibsfart.
Foto: Modelfoto/Colourbox
Foto: Modelfoto/Colourbox

En ny udvidelse af samarbejdet for Grøn Skibsfart skal styrke samarbejdet og dialogen inden for det maritime miljøområde på tværs af Det Blå Danmark.

Det er en af flere ambitioner fra Danmarks Rederiforening, Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet, som står bag partnerskabet, der er en udbygning af et tidligere samarbejde mellem Rederiforeningen og Miljøstyrelsen.

Den nye alliance skal varetage danske interesser og komme med forslag til FN's internationale søfartsorganisation IMO, "der skal bidrage til at maksimere de miljømæssige fordele ved skærpede internationale krav og samtidig sikre lige konkurrencevilkår for erhvervet," fremgår det af en pressemeddelelse.

En handlingsplan har blandt andet fokus på brændstofsleverandører. Planen indeholder således initiativer rettet mod udvikling af ny teknologi.

Nye miljøkrav afgørende

Siden 2015 har der været skærpede regler for svovludledning i danske farvande, som er omfattet af de såkaldte SECA-områder (Sulphur Emission Control Area.)

I resten af verden skærpes grænsen med næsten 90 pct. fra 2020, hvor den globale flåde kun må sejle på brændstof med et svovlindhold på maksimalt 0,5 pct. Fra 2021 skal nye skibe derudover udlede 75 pct. mindre NOx end hidtil i Nord- og Østersøen.

Den nye handlingsplan fokuserer som udgangspunkt dels på reduktion af SOx-udledning i SECA-kontrolzoner og på globalt plan samt reduktion af NOx-udledning i Nordsøen og Østersøen.

Hos Danmarks Rederiforening mener adm. direktør Anne H. Steffensen, at de nye miljøkrav er afgørende for en grønnere global skibsfart, men at der ligger en stor opgave i at at sikre, at reglerne overholdes.

"Det kræver en fælles indsats mellem myndigheder og erhverv, og derfor er jeg rigtig glad for det styrkede samarbejde i Partnerskab for Grøn Skibsfart," siger hun ifølge meddelelsen.

Fælles internationale regler

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udtaler, at en stor del af den grænseoverskridende luftforurening kommer fra skibsfarten.

"Luftforurening skader miljøet og menneskers helbred over alt i verden, og derfor er der en kæmpestor miljø- og sundhedsmæssig gevinst i at sænke luftforureningen. Det gør vi ved at indføre fælles internationale regler og sikre en effektiv håndhævelse, og det er noget af det, partnerskabet skal arbejde for på globalt plan," siger ministeren ifølge meddelelsen.

I partnerskabet er de to ministerier repræsenteret af Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen.

"Vi skal åbne dørene til Det Blå Danmark"

Hirtshals Yard satser på ballastvandsystemer til de største rederier

Fagforening: Stryg bonussen når ansatte kommer til skade

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også