ShippingWatch

Rio Tinto og to tidligere direktører tiltalt for bedrageri

Rio Tinto og to tidligere topchefer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med en kuldsejlet kulinvestering i milliardklassen i Mozambique. Det skriver Sydney Morning Herald.

Rio Tinto og to tidligere topchefer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med en kuldsejlet kulinvestering i milliardklassen i Mozambique. Det skriver Sydney Morning Herald.

Tidligere finansdirektør Guy Elliott er sammen med den tidligere administrerende direktør for Rio Tinto Tom Albanese og selskabet selv sigtet for bedrageri i forbindelse med købet af kulaktiver i Mozambique for 3,7 mia. dollars.

Aktiverne blev tre år senere solgt for 1,3 pct. af købsprisen. På det tidspunkt havde Rio Tinto måttet æde nedskrivninger for knap 3,4 mia. dollars.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 14 dage

I takt med at projektet kørte af sporet, og værdien af aktiverne dykkede, forsøgte de at hindre eller forsinke offentliggørelsen af omfanget af problemerne for både Rio Tintos bestyrelse, revisionsudvalg, revisorer og investorer, skriver det amerikanske finanstilsyn, SEC.

"Rio Tinto og deres topchefer var angiveligt ikke i stand til at stå frem med en mislykket handel, der skete på deres vagt. De prøvede at redde deres egne karrierer på bekostning af investorerne ved at skjule sandheden," siger Steven Pelkin, der er afdelingsdirektør hos det amerikanske finanstilsyn, SEC.

Stiftede gæld trods problemer

Bloomberg hæfter sig især ved, at Rio Tinto efter maj 2012, hvor både Tom Albanese og Guy Elliott var klar over, at projektet var kørt af sporet, stiftede gæld ved at sælge obligationer for 3 mia. dollars uden at belejlige sig med at oplyse investorerne om problemerne ved projektet.

Rio Tinto - og begge tidligere direktører - afviser anklagerne og lover at forsvare sig i en eventuel retssag. Selskabet har dog indvilget i at betale en bøde på 36 mio. dollar i sagen, skriver Bloomberg Markets.

Sagen har desuden onsdag også kostet Guy Elliott pladsen i Shells bestyrelse, hvor han blandt andet har været leder af revisionsudvalget.

Bedre jernbane øger Rio Tintos produktion af jernmalm

Britiske myndigheder undersøger minegigant for korruption

Rio Tinto fyrer chefer efter intern undersøgelse

Forsiden lige nu

Her er ugens vigtigste historier på ShippingWatch

Norsk oliefonds sortlistning af rederier for at bruge beaching-værfter, opsigtsvækkende udspil fra ny rederiformand, opjustering i Norden og Skats svar på landsretsdom var blandt ugens tophistorier på ShippingWatch.

Danske skibsofficerer vil undersøge omfanget af sexchikane til søs

Søfartens Ledere vil sætte en ny undersøgelse af sexchikane til søs i gang for at bekæmpe problemet. "Det er et ekstremt tabubelagt område," siger formand Bjarne Cæsar Jensen. Antallet af sager om sexchikane er ganske få hos Søfartens Ledere, 3F og Danske Rederier.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere