BP overvejede at bombe løbsk pram

Flere hundrede mennesker blev natten til nytårsaften evakueret fra et oliefelt i Nordsøen, da en 110 meter lang pram havde revet sig løs. Olieselskabet BP overvejede at bombe prammen, skriver Stavanger Aftenblad.
Foto: Photo Øyvind Hagen - Statoil
Foto: Photo Øyvind Hagen - Statoil

Natten til nytårsaften blev flere felter i den norske del af Nordsøen ramt af storm og enorme bølger, der kostede en medarbejder livet. Ikke kun stormen skulle der tages hensyn til. En 110 meter lang ubemandet pram havde også revet sig løs fra en slæbebåd og drev mod oliefeltet Valhall med fare for at ramme en boreplatform.

Den tidspidsede situation fik olieselskabet BP til at tænke i alternative baner, skriver Stavanger Aftenblad. På olieselskabets kontorer overvejede man, om man skulle bede det norske forsvar om hjælp:

"Vi måtte vurdere scenariet med at bombe prammen, ja," siger Jan Erik Geirmo, talsmand for BP, til Stavanger Aftenblad, og ønsker ikke at uddybe yderligere.

Hos det norske forsvar bekræfter man, at BP henvendte sig. Det var dog med så kort varsel, at der ikke var midler til at hjælpe. Henvendelsen var direkte fra BP til det pågældende vagtpersonale hos Forsvarets operative hovedkvarter og ikke formelt fra den ansvarlige politimester på soklen, skriver en talsperson fra Forsvaret til Stavanger Aftenblad.

"Med den information, der blevet givet og som var tilgængelig på det tidspunkt, samt det beskrevne tidsvindue, blev det vurderet, at kapaciteten ikke var mulig at gennemføre."

Flere andre forsøg blev sat i værk for at bremse prammen. Blandt andet ved at affyre harpuner, hvilket dog ikke lykkedes. Til slut kom det norske offshorerederi Siem til hjælp med et fartøj, som kunne hægte en wire fast på prammen og standse den, efter at den havde passeret Valhall-feltet med to kilometers afstand, skriver det norske medie.

Natten til nytårsaften blev 235 personer evakueret fra feltet på grund af den ubemandede pram med navnet Eide Barge 33 ejet af Eide Marine Services. Ifølge en meddelelse fra selskabet braste hovedtovværket mellem prammen og en bugserbåd under det ekstreme vejr i Nordsøen. Og prammen bevægede sig efterfølgende mod olieinstallationerne.

Det er angiveligt ikke første gang, at olieselskaber overvejer at få F16-fly på vingerne for at bombe løsgående fartøjer i offshoresektoren. Siden 80'erne har disse forslag været på banen internt i olieindustrien, skriver Stavanger Aftenblad.

Flere boreplatforme er evakueret i Nordsøen 

Kæmpebølge rammer borerig i Nordsøen: En er dræbt

157 oliearbejdere tvunget i land fra Nordsøen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også