ShippingWatch

Danske værfter beskylder hinanden for urent trav

Danske Maritime er i gang med at undersøge, hvorvidt de danske værfter overholder reglerne for brug af østeuropæisk arbejdskraft efter henvendelse fra branchen selv.

Foto: Hempel

Den ujævne økonomiske udvikling blandt de danske skibsværfter kan ifølge branchen selv skyldes, at nogle værfter ikke overholder reglerne for at udlicitere opgaver til udenlandske virksomheder, så som østeuropæiske firmaer. Det har indtil videre ført til beskyldninger mellem værfterne om urent trav. Ikke noget, nogle af værfterne vil citeres for offentligt, men som brancheorganisationen Danske Maritime tager så alvorligt, at den nu er gået ind i sagen.

Adm. direktør i Danske Maritime, Jenny Braat, siger til ShippingWatch, at brancheforeningen "som udgangspunkt har en klar forventning om, at medlemmerne lever op til de aftaler, der ligger på arbejdsmarkedet." Om den konkrete mistanke mellem nogle af medlemmerne siger hun:

"Vi er i gang med at undersøge, om der er problemer. Vi ved ikke noget præcist, men er i gang med at undersøge det."

Jenny Braat ønsker ikke at uddybe, hvad undersøgelsen mere specifikt drejer sig om. Men ifølge flere værfter, ShippingWatch har været i kontakt med, kan problemerne relatere sig til de entreprisekontrakter, som værfterne henter ind fra udenlandske aktører. Tidligere betød kontrakterne, at danske virksomheder ikke skulle inkludere skat i lønnen, men sidste år kom der imidlertid nye skatteregler på området. Ændringen betyder, at udenlandske arbejdere på entreprisekontrakter nu kan blive inkluderet under reglerne for arbejdsudleje, hvor virksomhederne skal betale skat. Hvorvidt der i givet fald er tale om en bevidst omgåelse af reglerne, er endnu for tidligt at sige noget om. Ifølge nogle kilder i branchen er reglerne så svære at fortolke, at de nemt kan blive anvendt forkert, uden at det har været hensigten. Uanset hvad, mener flere af værfterne, at det har ført til en forvridning af konkurrencen.

"Vi har set eksempler på priser, der er bombet 15 år tilbage i tiden," som det udtrykkes.

Svenske forhold

Udover vurderingen af forholdene i Danmark er Danske Maritime i færd med at undersøge, hvorvidt konkurrenterne på de svenske reparationsværfter følger de overenskomstmæssige lønninger, fortæller Jenny Braat og understeger igen, at Danske Maritime ikke har noget mere konkret på problematikken endnu. Hvornår organisationen er færdige med at undersøge forholdene, er svært at sige:

"Vi bruger den tid, der skal til og forventer egentlig ikke, at der er nogle problemer, men vi vil sikre os det. Og skulle det mod forventningen vise sig, at der er noget, så vil vi selvfølgelig tage fat i det," siger Jenny Braat.

Søby Værft oplever højere aktivitet end ventet

Danske Maritime: Tolkning af lov blokerer danske værfter

Værftet i Gdansk i økonomiske problemer 

Mere fra ShippingWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ShippingWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs